Neplodnost kod parova

Neplodnost kod parova

Neplodnost kod parova
  • Objavljeno: Petak, 13.07.2012.
  • Broj pregleda: 825
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Neplodnost

Neplodnost nije sterilnost!

Neplodnost se definira kao nemogućnost para da zatrudni nakon godine dana nezaštićenih odnosa. Partner, partnerica ili oboje mogu imati problema s plodnosti.

Osoba koja je neplodna ima smanjenu sposobnost da ima dijete. To obično ne znači da je osoba sterilna, to jest, da fizički ne može nikada imati dijete.

Za mnoge parove neplodnost predstavlja veliku prepreku. Zbog problema s plodnošću često dolazi do osjećaja krivnje ili nedostatnosti. No, dijagnoza neplodnosti ne znači nužno sterilnost. Do 15% parova je neplodno, ali samo 1% do 2% su sterilni. Polovica parova koja traži pomoć s vremenom može imati dijete, bilo samostalno ili uz liječničku pomoć.

Muškarci i žene imaju jednaku vjerojatnost da će imati problema s plodnosti.  U jednom od pet slučajeva oba partnera imaju problema, a kod oko 15% parova nije pronađen nikakav uzrok pa se radi o "neobjašnjivoj neplodnosti".

Što uzrokuje probleme s plodnošću kod muškaraca?

Kod muškaraca, najčešći razlozi za neplodnost su poremećaji koji se tiču spermija. Ti problemi mogu biti:

  • Nizak broj spermija, što znači da postoji premalo ili nimalo spermija u sjemenoj tekućini.
  • Mala pokretljivost spermija, što znači da se spermiji ne kreću kako bi trebali.
  • Malformacija sperma.
  • Blokirani spermni kanali.

Drugi čest problem je privremeni pad proizvodnje spermija. To se događa kada su testisi ozlijeđeni, primjerice ako je muškarac bio izložen kemikalijama ili lijekovima koji utječu na proizvodnju sperme.

Preusko donje rublje koje drži testise preblizu tijelu može povećati temperaturu testisa i smanjiti proizvodnju spermija. Ponekad postoji fizički razlog za neplodnost.

Povećan unos alkohola i pušenje također mogu imati negativan utjecaj na broj spermija. Muškarci koji imaju 40 ili više godina često imaju smanjenu plodnost.

Što uzrokuje probleme s plodnošću kod žena?

Glavni razlog za neplodnost u žena je nedostatak ovulacije (oslobađanje jajašca iz jajnika). Glavni uzrok je stanje koje se naziva policistični jajnici ili PCOS.

Drugi razlog je nesposobnost jajovoda da nosi jajašca iz jajnika u maternicu, najčešće zbog ožiljkastog tkiva koje može biti rezultat prethodnih infekcija ili iz stanja koje se naziva endometrioza.

Rijetko, u maternici se javljaju fibroidne izrasline, endometrioza, tumori, rak vrata maternice ili nepravilan oblik maternice. Oplodnja se možda neće dogoditi ako cervikalna sluz ošteti spermije ili spriječi njihov napredak.

Dob je glavni čimbenik ženske neplodnosti. Kod žena, plodnost pada s godinama, a još više nakon 35. godine života. Začeće nakon 45. godine života je rijetkost. Pretilost ili pothranjenost također mogu igrati ulogu ako imate poteškoća sa začećem.

Najbolje je posjetiti liječnika onoga trenutka kada par odluči imati dijete. To je osobito važno za parove koji imaju određena medicinska stanja. Na taj način će par saznati postoje li ikakvi problemi koje treba tretirati kako bi se poboljšala plodnost i povećale šanse da imaju zdravo dijete.

Žene koje pokušavaju začeti trebaju dodatak prehrani koji sadrži najmanje 600 mikrograma folne kiseline kako bi se smanjio rizik od fetalnih malformacija. Folna kiselina također može smanjiti rizik od pobačaja. Folnu kiselinu treba početi uzimati barem 1 do 2 mjesec prije začeća kako bi se maksimizirala njena učinkovitost.