Neplodnost: uzroci, simptomi i rješenja

Neplodnost: uzroci, simptomi i rješenja

Neplodnost: uzroci, simptomi i rješenja
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Neplodnost

Trudnoća, održavanje trudnoće i rođenje zdravog djeteta mogu predstavljati poteškoću za neke parove.

Prosječna žena ima 15 do 25 posto šanse za trudnoću tokom svakog ciklusa, a oko 85 posto plodnih parova će uspješno zatrudnjeti u roku od 12 mjeseci redovitih nezaštićenih spolnih odnosa. Međutim, neki parovi se suočavaju s izazovima kada je u pitanju začeće.

Neplodnost je nemogućnost začeća nakon više od godinu dana redovnih, nezaštićenih spolnih odnosa. Procjenjuje se da tek nešto više od 10 posto žena reproduktivne dobi ima problema sa začećem. U jednoj trećini slučajeva, problem leži u ženskom reproduktivnom sustavu, a drugoj trećini problem leži u muškom reproduktivnom sustavu. Kod preostale trećine problem leži u oba partnera, ili je uzrok nepoznat. Nakon specijalističkih istraživanja i liječenja obaju partnera, kod 30 do 40 posto parova dođe do začeća u roku od dvije godine.

Što izaziva neplodnost?

Zašto su neki ljudi neplodni još nije u potpunosti razumljivo, ali neki uzroci su identificirani. Kod žena, to može biti zato što jajnici ne proizvode jaja. Endometrioza i upalne bolesti zdjelice mogu oštetiti ili blokirati jajovode. U nekih žena, sluz u vratu maternice može biti neprijateljski raspoložena prema spermi partnera. Kod muškaraca, najčešći uzrok je problem sa spermijima.

Što je uzrok problema?

Kako bi došli do izvora problema proći ćete fizički pregled i detaljnu obiteljsku anamnezu. Pretilost i menstrualne nepravilnosti će biti navedeni, a vi možete biti upitani o poremećajima prehrane, stresu, profesionalnim opasnostima (rad s otrovima, na primjer), tjelovježbi, spolnim odnosima, prethodnoj kontracepciji i životnim navikama kao što su alkohol, pušenje i lijekovi. Krvni testovi mogu biti provedeni kako bi s istražili poznati razlozi za neplodnost: višak prolaktina (hormona koji regulira menstruaciju), višak ili manjak hormona štitnjače, ili višak androgena, kao što je testosteron.

Ako imate endometriozu, fibroide, polipe ili ciste jajnika, liječnik vas može uputiti ginekologu ili endokrinologu za procjenu.

Za muškarca, liječnik može predložiti analizu sperme. Pronalaženje premalo spermija ili slabo pokretnih spermija može biti odgovorno za stanje.

Ako liječnik sumnja da seksualni problemi mogu biti uzrok, može preporučiti terapiju.

Ako je ovulacija problem, lijek može pomoći potaknuti ovulaciju. Poremećaji kao što su policistični jajnici, endometrioza i upalna bolest zdjelice se mogu liječiti. Oštećeni jajovodi u nekim slučajevima se mogu popraviti operacijom ili se može koristiti in vitro oplodnja.

Vrlo je bitno razumjeti mjesečni menstrualni ciklus, tako da znate kada ovulirate i koji dani su najbolji za spolni odnos.

Oplodnja se događa u roku od 48 sati od ovulacije. Ovulacija se odvija 14 dana prije očekivane mjesečnice. Ne može se reći da ovulacija počinje 14 dana nakon posljednje menstruacije jer ciklus može varirat u dužini od 24 do 35 dana, stoga je potrebno identificirati uobičajenu duljinu ciklusa. U ciklusu koji traje 28 dana, optimalno vrijeme za začeće je od 11 do 17 dana ciklusa.

Trebali biste se upoznati s promjenama u vaginalnoj sluzi. Neposredno prije ovulacije sluz se povećava u količini i postaje tanja i više elastična. Nakon ovulacije, postaje deblja i bjelja.

Da biste saznali kada su vam ovulacije, možete koristiti naš kalendar mjesečnice

Poduzmite ove korake prije nego što pokušate začeti i možda ćete povećati šanse za trudnoću:

  • Potpuno prestanite piti alkohol
  • Prestanite pušiti i izbjegavajte zadimljene prostorije
  • Pazite na higijenu kako bi izbjegli infekcije
  • Održavajte zdravu tjelesnu težinu za svoju visinu
  • Riješite se viška stresa u životu

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE