Prvi simptomi trudnoće koji se mogu pojaviti prije izostanka menstruacije

Prvi simptomi trudnoće koji se mogu pojaviti prije izostanka menstruacije

Prvi simptomi trudnoće koji se mogu pojaviti prije izostanka menstruacije
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.12.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Iako se izostanak menstruacije obično smatra jednim od prvih znakova trudnoće, postoje i simptomi trudnoće koji se mogu pojaviti već u prvim danima ili tjednima nakon začeća, odnosno prije izostanka menstruacije.

Međutim, znakovi koji ukazuju na ranu trudnoću mogu nalikovati simptomima koji se pojavljuju neposredno prije početka menstrualnog ciklusa, zbog čega nisu siguran pokazatelj da je došlo do začeća.

Rani simptomi trudnoće razlikuju se od žene do žene. Neke žene ne osjećaju simptome uopće, kod drugih se pojavi samo nekoliko simptoma, dok neke žene pak pate od svih.

Rani znakovi trudnoće

1. Povišena bazalna tjelesna temperatura

Bazalna tjelesna temperatura je najniža tjelesna temperatura koju tijelo ima u stanju mirovanja. Ona se mjeri neposredno nakon buđenja, dok još ležimo u krevetu. Nakon začeća se bazalna tjelesna temperatura povećava za otprilike 1 stupanj i ostaje povišena tijekom cijele trudnoće. Ipak, ona nije sasvim siguran pokazatelj da je došlo do oplodnje, jer je 2 do 3 tjedna prije mjesečnice uobičajeno povišena.

2. Osjetljivost na mirise

Tijekom trudnoće se prethodno primamljivi mirisi nekim ženama čine jakima i neprivlačnima. Ne postoji mnogo znanstvenih dokaza o osjetljivosti na miris tijekom prvog tromjesečja, već je uglavnom riječ o samoprocjeni, no ovaj simptom može izazvati mučninu i povraćanje. Također, to je jedan od razloga zašto trudnice osjećaju odbojnost prema određenoj hrani. Dobra vijest je da se njuh obično vraća u normalu neposredno nakon rođenja djeteta ili u periodu unutar 6 do 12 tjedana od poroda.

3. Promjene na grudima

Pod utjecajem estrogena i progesterona u ranoj trudnoći mogu nastati promjene na dojkama. Grudi mogu postati natečene, što je znak da se tijelo priprema za nadolazeće stvaranje mlijeka. Također, na areolama se mogu primijetiti sitne kvržice, odnosno Montgomeryjevi tuberkuli. Riječ je o masnim žlijezdama koje su uvijek prisutne, ali se nakon začeća povećavaju jer se pripremaju za pojačano izlučivanje kako bi zaštitile mlijeko od mikroba.

4. Pojačan umor

Umor u ranoj trudnoći doživljava gotovo svaka buduća majka. Pojačan umor tijekom trudnoće uzrokovan je velikim povećanjem progesterona. Osim toga, tijelo tijekom trudnoće troši veliku količinu energije za izgradnju posteljice. Zbog toga i najjednostavniji pokreti, primjerice ustajanje ili lagano hodanje, mogu uzrokovati jači umor.

5. Implantacijsko krvarenje

Pojava laganog krvarenja, prije nego što treba doći menstruacija, može biti znak koji pokazuje da se embrij usadio u stijenku maternice. Implantacijsko krvarenje se obično pojavljuje tjedan dana nakon začeća. Implantacijsko krvarenje traje kraće od mjesečnice, odnosno nekoliko sati do nekoliko dana, mogu biti prisutni lagani grčevi, a boja krvi može biti ružičasta, crvena ili smeđa.

Međutim, žene koje imaju poremećen ili nepravilan ciklus mogu primijetiti krvarenje u sredini ciklusa, stoga sama pojava krvarenja ne mora značiti da je riječ o trudnoći.

6. Promjene cervikalne sluzi

Jedan od pokazatelja rane trudnoće je i promjena u teksturi cervikalne sluzi. Primijetite li da je sluz postala kremasta i ostala takva nakon ovulacije, to bi moglo značiti da je došlo do začeća. Kako trudnoća napreduje, tako se vaginalna sluz mijenja te je primjetan pojačan iscjedak.

7. Učestalo mokrenje

Dva do tri tjedna nakon začeća neke žene mogu doživjeti pojačanu potrebu za mokrenjem. Ona nastaje zbog beta hCG hormona, odnosno hormona trudnoće, koji povećava protok krvi u bubrezima pomažući im da učinkovitije očiste organizam od otpada.

Osim toga, tijekom trudnoće se maternica širi i stvara pritisak na mjehur, zbog čega u njemu ostaje manje prostora za urin što dovodi do češćeg mokrenja.

8. Promjene raspoloženja

Već od prvih dana trudnoće hormoni u tijelu žene počinju divljati, zbog čega su promjene raspoloženja sasvim normalne. Ipak, promjene raspoloženja su prisutne i tijekom PMS-a, zbog čega se ne treba oslanjati isključivo na ovaj simptom.

Gotovo svi rani simptomi trudnoće mogu ukazivati i na nadolazeći menstrualni ciklus te ne znače nužno da je došlo do začeća. Ako sumnjate na trudnoću, najjednostavnije je napraviti kućni test na trudnoću, koji može pokazati da ste trudni i prije izostanka očekivane menstruacije.

Vezani sadržaj:

Vitashop