Promjene na grudima tijekom trudnoće

Promjene na grudima tijekom trudnoće

Promjene na grudima tijekom trudnoće
  • Objavljeno: Subota, 01.03.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bit će jako osjetljive

Nemojte se iznenaditi ako vam obično tuširanje počne predstavljati problem zbog osjetljivosti grudi. Ovo je jedan od najneugodnijih simptoma trudnoće, ali i jedan od prvih. Razlozi zbog kojih su grudi tako osjetljive su nagle promjene u razini hormona i povećana cirkulacija na području grudi. Osjetljivost grudi se u pravilu smanji na kraju prvog tromjesečja. U međuvremenu, nosite udobne grudnjake i u njima spavajte ako će vam tako biti lakše. Sportski grudnjaci bez žica i kopči su najbolji izbor.

Bit će veće

Većina grudi naraste za jedan pa čak i dva broja tijekom prvog tromjesečja. Bit će teške i osjetljive. Ako nakupite prekomjernu količinu kilograma, grudi će biti još veće. Možda ćete primijetiti vene na grudima ili strije. Kreme protiv strija će smanjiti nastanak strija, a lagano masiranje će ublažiti osjetljivost i osjećaj težine.

Bradavice postaju veće, a areole tamnije

Zbog povećanog dotoka krvi, bradavice će postati veće, a areole tamnije. Mnogim ženama se bradavice povećaju u tolikoj mjeri da se vide kroz majicu. Ako vam to predstavlja problem, nosite podstavljene grudnjake i tamnije majice.

Kvržice oko bradavica

Nemojte se odmah uznemiriti ako primijetite male kvržice na području areola. Ove kvržice su benigne i nemate razloga za brigu. One će nestati u razdoblju od nekoliko tjedana nakon poroda. Dobra vijest je da proizvode antibakterijsku tekućinu, stoga zapravo ni ne morate koristiti sapun ili gel za tuširanje na području bradavica.

Nećete htjeti da vam partner dodiruje grudi

Ako je dodirivanje grudi neizostavan dio vaše predigre, nemojte se iznenaditi ako vam to neće odgovarati tijekom trudnoće. Neka istraživanja su pokazala da stimulacija grudi tijekom trudnoće može uzrokovati kontrakcije maternice i prijevremeni porod.

Dojenje vam na početku neće biti potpuno prirodno

Nikada niste koristili bradavice u tu svrhu i zato će vam to biti pomalo neobično. Možda će vam čak i biti bolno. Možda će vam bradavice popucati. Trebate imati na umu da će svi ovi problemi nestati kada se vaše tijelo navikne na dojenje.

Više nikada neće biti iste

Pokušajte to prihvatiti i u njima uživati. Vaše grudi pokazuju da ste napravili nešto divno. Darovali život i njegovali ga. Ako vas to ne može oraspoložiti, pođite u šoping i kupite novo izazovno rublje koje će ih podignuti i učiniti da se opet osjećate privlačno, a svaka žena će se složiti da je dobar šoping lijek za svako neraspoloženje.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije