Želite bebu?

Želite bebu?

Želite bebu?
  • Objavljeno: Petak, 13.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako do trudnoće?

Čini se da je poprilično jednostavno kako bebe dolaze na svijet. Uostalom, "kako" je vjerojatno nešto što ste više ili manje radili već neko vrijeme. Ipak, kada je u pitanju slijed događaja koji se moraju odvijati kako bi do začeća došlo, postoji dosta prostora za pogreške i zbunjenost. Budući da većini žena ciklusa varira iz mjeseca u mjesec, nije ni čudo da većina parova pogrešno računa dane ovulacije i kada su najplodniji. Kalendar ovulacije može pomoći kod računanja plodnih dana!

Nedostatak znanja neće uvijek ometati vaš trud, ali može dodati nepotrebne frustracije i odgađanje. Na primjer, mnoge žene pretpostavljaju da će one minute kada prestanu koristiti kontracepciju začeti. Ili da će trudnoća s prvim djetetom značiti da će i s drugim djetetom sve biti isto. Kada se to ne dogodi, nastaje panika.

Vaš ginekolog može pomoći razjasniti neke zabune. U stvari, bitno je da posjetite svog liječnika prije nego krenete u cijelu priču sa začećem. Morate provjerite da li ste dobili cjepivo protiv rubele i da dobivate dovoljno folne kiseline. Vaš liječnik također može predložiti testiranja na određene genetske bolesti.

Kada ste najplodniji?

Prva stvar koju trebate učiniti kako bi do trudnoće došlo, je shvatiti kada ste najplodniji. Kod žena plodno razdoblje traje šest dana, kada se jajašce otpušta iz jednog od jajnika. Vjerojatnost trudnoće se smanjuje za oko 36 posto (ako je odnos dva dana prije i / ili na dan ovulacije) i za 10 posto (ako se odnos dogodio četiri do šest dana prije ovulacije). Budući da spermiji mogu živjeti i do pet dana, čak i "stari" spermij može oploditi jaje, iako to nije tako vjerojatno.

Postoji nekoliko načina kako doskočiti ovom problemu. Jedan način je da imate spolne odnose svaki drugi dan između 10. i 18. dana ciklusa (računajući prvi dan mjesečnice kao dan 1), budući da je to vrijeme kada se  ovulacija obično događa.

Također, možete otkriti ovulaciju gledajući promjene cervikalne sluzi. Na početku menstrualnog ciklusa, sluz je ljepljiva i gusta, ali u vrijeme ovulacije postaje sve obilnija.

Ako ste došli do točke gdje ste zabrinuti za sposobnost začeća, vrijeme je da posjetite liječnika koji će vam reći ako je i kada potreban početak testiranja ovulacije.

Koliko često imati spolne odnose?

Dugo se mislilo da se muškarac mora suzdržati od seksa nekoliko dana prije nego žena počne ovulirati kako bi se povećao broj spermija. Dio ove pretpostavke je istina - studije su pokazale da što češće muškarac ejakulira tijekom razdoblja od nekoliko dana, to je manji broj spermija.

No, kako se ispostavilo, to nije tako jednostavno. Iako broj spermija može biti manji zbog češćih odnosa, to je još uvijek dosta za postizanje trudnoće. U stvari, istraživanja su pokazala da češći spolni odnosi znače i veće šanse za začeće.

Dakle, znači li to da morate voditi ljubav svaki dan? Istraživanje je otkrilo da parovi koji imaju spolni odnos svaki drugi dan tijekom plodnih dana i dalje imaju vrlo velike šanse za začeće, točnije, 22 posto šanse za vrijeme ciklusa, u usporedbi s do 25 posto onih koji su imali odnose svaki dan. Međutim, parovi koji jednom tjedno vode ljubav smanjuju šanse za začeće do 10 posto po ciklusu, jer je veća vjerojatnost da će propustiti ključne dane za začeće.

Za neke žene, prvi znak trudnoće dolazi u prilično očitom obliku: izostanku mjesečnice. No, druge žene čak i prije osjećaju niz simptoma, uključujući glavobolje, umor, gađenje prema nekoj hrani, nadutost, osjetljivost dojki, blage grčeve, nagli povratak akni, pojačanu osjetljivost na mirise i povećan nagon za mokrenjem.

Naravno, najbolji način da potvrdite svoje slutnja je posjet liječniku koji će uglavnom obavljati test krvi. Ili koristite test za trudnoću kod kuće, pazeći da čekate barem do 28. dana ciklusa jer ranije testiranje može dati lažno negativne rezultate.

Nemojte paničariti

Što ako do trudnoće ne dođe tako brzo kao što očekujete? Prvo, zapamtite da, ako ste nedavno prestali uzimanje oralne kontraceptive, može biti potrebno barem mjesec dana da se ciklus vrati u normalu. Žene koje puše mogu teže zatrudnjeti. U britanskom istraživanju više od 17.000 žena u dobi od 25 do 39 godina, žene koje puše su imale 22 posto manju vjerojatnost da će začeti po ciklusu u odnosu na žene koje ne puše. Osim toga, nekoliko istraživanja je pokazalo da žene koje puše imaju veću stopu pobačaja.

Stručnjaci savjetuju da si date godinu dana za začeće ako ste mlađi od 30 godina. Ako ste stariji, rizik od problema se povećava, tako da ima smisla tražiti liječnički savjet prije začeća. Žene u dobi od 30 do 35 godina bi trebale posjetiti liječnika šest do devet mjeseci nakon prakticiranja nezaštićenih odnosa, žene između 35 i 40 godine, nakon šest mjeseci, a žene iznad 40 godina, nakon tri mjeseca.

Činjenica je, da su šanse za začeće kod normalnih, zdravih žena koje redovito imaju spolne odnose,  samo 20 do 40 posto u svakom ciklusu.

Što se to događa s preostalih 60 do 80 posto vremena? Može biti da kvaliteta jajašca ili spermija nije dobra za oplodnju ili embrij ne može preživjeti nekoliko dana. S obzirom na godine, šanse za začeće u godini dana su:

  • Ispod 25 godina - 96%
  • 25 do 34 godine - 86%
  • 35 do 44 godina - 78%

Vitashop