Kako vaša beba raste - 12. tjedan

Kako vaša beba raste - 12. tjedan

Kako vaša beba raste - 12. tjedan
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.07.2012.
  • Broj pregleda: 2.232
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: 12

Ići na amniocentezu ili ne?

Amniocenteza je prenatalni test koji se obavlja između 16. i 20. tjedna. Više je od 99 posto točna u identificiranju kromosomskih poremećaja u razvoju vaše bebe, kao što su Downov sindrom. Također može otkriti nekoliko stotina drugih genetskih poremećaja, kao što su cistična fibroza, bolest srpastih stanica, Tay-Sachs bolest, kao i oštećenja neuralne cijevi (kao što su spina bifida i anencefalija). Budući da je amniocenteza invazivna i nosi mali rizik od pobačaja, žene koje se odluče da ju imaju su one s povećanim rizikom za genetske i kromosomske probleme.

Kako se odlučiti za ovaj test?

Liječnici preporučuju da se žene svih dobi upoznaju s mogućnostima testiranja u prvom i drugom tromjesečju.

Mnoge žene odluče se za neinvazivno testiranje i onda donosu odluku o dijagnostičkim testiranjima na temelju početnih rezultata. Druge žene se odluče za dijagnostička testiranja odmah, dok neke žene odluče da se neće uopće testirati.

Kako izgleda postupak?

Ako se odlučite da želite amniocentezu, možete očekivati da će postupak trajati oko 30 minuta (povlačenje tekućine obično traje manje od 30 sekundi). Liječnik ili tehničar će ultrazvukom odrediti mjesto na sigurnoj udaljenosti od bebe i posteljice. Zatim, pod stalnim vodstvom ultrazvuka, liječnik uvodi dugu, tanku, šuplju iglu kroz trbuh da bi izvadio amnionsku tekućinu. Možete osjećati neke grčeve, štipanje ili pritisak tijekom postupka. Nelagoda varira od žene do žene, pa čak i od trudnoće do trudnoće.