Zdrava trudnoća tijekom zime

Zdrava trudnoća tijekom zime

Zdrava trudnoća tijekom zime
  • Objavljeno: Petak, 01.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Trudnoća tijekom zime mnogim ženama predstavlja problem. Za trudnice je od velike važnosti da se tijekom zime pojačano paze, počevši od njege kože pa do toplog oblačenja. Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vašu trudnoću učiniti lakšom tijekom hladnih dana.

Brinite o sebi

Redovita tjelovježba je tijekom zime važna kao i tijekom ostalih mjeseci. Držite se svojih navika vježbanja, ali izbjegavajte vježbe kao što su skijanje i klizanje jer možete pasti i ozlijediti sebe i bebu.

Nemojte čistiti snijeg kako ne biste opteretili mišiće leđa i abdomena. Zapamtite da je održavanje ravnoteže tijekom trudnoće izuzetno važno, stoga uložite u kvalitetnu obuću koja će biti sigurna za hodanje u zimskim uvjetima.

Pobijedite loše raspoloženje

Nagle promijene raspoloženja su karakteristične za trudnice, a zimi mogu biti još intenzivnije. Ako ste skloni depresiji tijekom zime, obratite se stručnjaku koji će vam dati savjete. Zimsku depresiju možete pobijediti pravilnom prehranom i izlaganju svježem zraku u prirodi.

Jedite pametno i unosite omega 3 masne kiseline tako da pojedete barem 2 porcije masne ribe tjedno. Ostanite aktivni što više možete jer ćete potaknuti oslobađanje endorfina, hormona sreće.

Njegujte kožu

Promjene u temperaturi, hladan zrak i grijanje kućanstva mogu oštetiti kožu, naročito trudnicama koje prolaze kroz hormonalne promjene.

Nakon svakog kupanja ili tuširanja namažite kožu hidratantnim losionom. Izbjegavajte upotrebu vruće vode koja dodatno isušuje kožu. Koristite hipoalergenske proizvode, po mogućnosti sa zaštitnim faktorom.

Također vodite računa o kvaliteti zraka u kućanstvu. Ne smije biti presuh. Smanjite grijanje i koristite ovlaživače zraka kako bi vaš dom bio ugodniji.

Obucite se slojevito

Trudnice prolaze kroz hormonalne promjene koje se mogu odvijati naglo. Tako vam u jednom trenutku može biti hladno, a u drugom vruće.

Ako se obučete slojevito, lakše ćete se nositi s promjenama tjelesne temperature, a samim time ćete biti bolje raspoloženi i osjećat ćete se ugodnije.

Zaštite se od gripe

Ako obolite od gripe tijekom trudnoće, stavljate zdravlje svoje bebe pod veliki rizik. Stručnjaci neprestano ističu da je zaštita trudnica od gripe neophodna. Posavjetujte se sa svojim liječnikom o adekvatnoj zaštiti od gripe.

Ako obolite od gripe, odmah posjetite ginekologa koji će vas uputiti u najadekvatniju metodu liječenja koja će biti najbolja za vas i vaše dijete.

Unosite puno vode

Iako su temperature niske, lako može doći do dehidracije. Hladan zrak isušuje kožu koju također trebate hidratizirati. Hormonalne promjene uzrokuju promjene temperature tijela i može doći do znojenja, kada je unos vode neophodan.

Pravilan unos vode će hidratizirati vaše tijelo, isprati toksine, spriječiti urinarne infekcije, pospješiti probavu i spriječiti nastanak zatvora. Pravilan unos vode će ojačati imunitet i smanjiti rizik od nastanka gripe i prehlade.

Pravilno se hranite

Zima često uzrokuje žudnju za nezdravim namirnicama (slatkiši, brza hrana, grickalice). Na prehranu morate paziti kako ne bi došlo do prekomjernog nakupljanja kilograma, što može uzrokovati razne komplikacije.

Jedite puno voća i povrća, namirnice bogate vitaminom C, cinkom i željezom. Sve to možete pronaći u citrusnom voću, brokuli i tamnom lisnatom povrću.

Ostanite doma

Mračno je, hladno, umorni ste, a ulice su zaleđene? Zašto biste forsirali izlazak van? Nemojte izlaziti osim ako to nije nužno. Budite doma koliko god možete. Sve osobe s kojima se želite vidjeti pozovite doma na topli čaj i ugodno druženje. Nemojte se bez razloga izlagati opasnosti.

Iskoristite prednost kraćeg dana i pođite ranije u krevet. Trudnicama je kvalitetan san neophodan kako bi se beba normalno razvijala, a šetnje u prirodi ostavite za proljeće.

Vitashop