Začeće - 2. tjedan

Začeće - 2. tjedan

Začeće - 2. tjedan
  • Objavljeno: Srijeda, 11.07.2012.
  • Broj pregleda: 5.376
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: 2

Kako se vaš život mijenja?

Prošli tjedan došlo je do porasta estrogena i progesterona. U isto vrijeme, u jajnicima, jajašca se razvijaju iz folikula. Početkom ovog tjedna (najčešće oko 14. dana ako ciklus traje 28 dana) ovulirate: jedno od Vaših jajašca sazrije iz folikula te iz jajnika odlazi u jajovod. Tijekom sljedećih 12 do 24 sata bit će oplođeno ako jedan od 250 milijuna spermija (u prosjeku) uspije doplivati iz vagine kroz vrat maternice u maternicu i u jajovodu prodre u jajašce. Samo oko 400 spermija će preživjeti težak desetosatni put do jajašca, a samo će jedan uspjeti prodrijeti preko vanjske membrane. Oko 20 minuta je potrebno da sretan dobitnik pronađe svoj put.

Pročitajte sve o prenatalnom razvoju u 1. tromjesečju.

Tijekom sljedećih deset do 30 sati, jezgra spermija će se spojiti s jezgrom jajašca i udružit će se njihov genetski materijal. Ako spermij nosi kromosom Y, vaša beba će biti dečko, a ako nosi X kromosom, bit će djevojčica. Tijekom tri do četiri dana putovanja iz jajovoda do maternice, oplođeno jaje (sada se zove zigota) će se podijeliti na 16 identičnih stanica. Kada uđe u maternicu, zigota se zove morula. Dan ili dva kasnije, ona će se ugnijezditi u maternici, gdje nastavlja svoj iznenađujući rast i preobrazbu. U ovom trenutku razvoja vaša bebe je samo mala loptica stanica koja se službeno naziva blastocista: to su stanice koje će tek postati embrio, tekućinom ispunjene šupljine koje će tek postati amnionska vreća i vanjske stanice koje će tek postati posteljica, organ koji donosi kisik i hranjive tvarima djetetu i odnosi otpadne tvari.

Napomena: Svako dijete se razvija malo drugačije - čak i u maternici.

Puno stvari se mora poklopiti da bi došlo do začeća - u ovom slučaju, vrijeme je zaista sve. Ako planirate trudnoću, cilj je imati spolni odnos negdje između 72 sata prije nego ovulirate i 24 sata nakon. (Pokušavajte se prilagoditi životnom vijeku i spermija, koji će preživjeti i do 72 sata, i jajašca, koje ne živi duže od 24 sata nakon ovulacije.)

Provjerite važne činjenice o plodnosti!