Što je ultrazvuk?

Što je ultrazvuk?

Što je ultrazvuk?
  • Objavljeno: Utorak, 11.12.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zašto se koristi?

Ultrazvuk (naziva se i sonogram) je neinvazivni dijagnostički test koji koristi zvučne valove za stvaranje vizualnih slika vaše bebe, placente i maternice, kao i ostalih zdjeličnih organa. Omogućuje liječniku da prikupi vrijedne informacije o tijeku trudnoće i zdravlju vaše bebe.

Tijekom pregleda, ultrazvuk odašilje visokofrekventne zvučne valove kroz maternicu koji se odbijaju od vašeg djeteta. Računalo zatim prevodi odjek zvuka na video snimku koja otkriva oblik, položaj i pokrete vaše bebe.

Većina budućih majki ima standardni ultrazvuk između 16. i 20. tjedna trudnoće, ali možete biti upućeni na ultrazvuk u 4. ili 5. tjednu ili u bilo kojem trenutku nakon toga, ako postoje problemi. Većina ljudi se raduje ultrazvuku jer im daje mogućnost da prvi put ugledaju svoje dijete.

Dobit ćete mogućnost da otkrijete djetetov spol, ako želite. No, glavna svrha ultrazvuka je pružiti vam važne informacije o bebinom zdravlju i razvoju. Evo što će sve liječnik obaviti tijekom ultrazvuka.

Provjeriti rad bebina srca

Da biste bili sigurni da je rad srca normalan, liječnik treba izmjeriti broj otkucaja srca u minuti.

Potvrditi gdje se beba nalazi

Ultrazvuk je potreban kako biste bili sigurni da beba raste unutar maternice i da vaša trudnoća nije izvanmaternična, što znači da je zametak u maternici. Ako postoji problem, u većini slučajeva žene imaju simptome izvanmaternične trudnoće i ultrazvuk bi u tom trenutku potvrdio problem.

Izmjeriti veličinu vaše bebe

Izmjerit će bebu da budete sigurni da je odgovarajuće veličine za svoju dob. Ako je ovo vaš prvi ultrazvuk, a beba je veća ili manja od dva tjedna, vjerojatno ćete dobiti novi termin poroda. Ako vaš liječnik ima kakve nedoumice o tome kako vaše dijete raste, odredit će jedno ili više praćenja ultrazvukom kako biste provjerili bebin napredak.

Provjeriti da li postoji više od jednog djeteta

Do sada ćete vjerojatno znati imate li višeplodnu trudnoću.

Provjeriti položaj placente

Ako posteljica pokriva vrat maternice (placenta previa), može dovesti do bezbolnih, ali obilnih krvarenja kasnije u trudnoći. Ako se otkrije ovo stanje, liječnik će odrediti sljedeći ultrazvuk rano u trećem tromjesečju da vidi prekriva li posteljica još uvijek cerviks. U međuvremenu, ne paničarite! Samo mali postotak placente previše otkrivene prije 20. tjedna ostaje do porođaja.

Procijeniti količinu amnionske tekućine u maternici

Ako ultrazvuk pokazuje da imate previše ili premalo plodne vode, možda postoji problem. Pokušat će se identificirati uzrok, a liječnik će možda željeti pratiti stanje redovitim ultrazvukom.

Provjeriti ima li beba fizičke abnormalnosti

Liječnik će malo bolje pogledati bebinu osnovnu anatomiju, uključujući i glavu, vrat, prsa, srce, kralježnicu, želudac, bubrege, mjehur, ruke, noge i pupkovinu da budete sigurni da se dijete pravilno razvija. Ako ste imali bilo kakve dvojbene rezultate probira u prvom tromjesečju, ili ako postoji neki drugi razlog za zabrinutost, liječnik će obaviti detaljniji pregled ultrazvukom u potrazi za znakovima defekta ili Downovog sindroma.

Pokušati odrediti spol vaše bebe

Ako želite saznati da li nosite dječaka ili djevojčicu, obično to možete vidjeti ultrazvukom između 16. i 20. tjedna. Izuzetak je ako, primjerice, vaše dijete rukom pokriva genitalije u vrijeme ultrazvuka.

Vaš liječnik mora znati ako ne želite znati spol djeteta tako da vam to ne bi otkrio tijekom pregleda.

Ultrazvuk se može napraviti kako bi se provjerilo bebino stanje i kao dio drugih testova, kao što je test nuhalnog nabora, biopsija korionskih resica, ili amniocenteza.

Zašto mi je potreban ultrazvuk tijekom prvog tromjesečja?

Neki liječnici preporučuju rutinski ultrazvuk oko 7. do 9. tjedna, a drugi samo ako imaju razloga za sumnju na nešto od sljedećeg.

Pobačaj

Ako imate vaginalno krvarenje na početku trudnoće, vaš liječnik će možda biti zabrinut zbog pobačaja i željet će ultrazvukom provjeriti dijete. Djetetovo srce trebalo bi biti jasno vidljivo do 6 ½ tjedana trudnoće. Ako možete vidjeti kako bebino srce tuče na ultrazvuku nakon 7. tjedna, vaše šanse za nastavak trudnoće su veće od 97%.

Ako ne vidite srce u ovom trenutku, ne očajavajte. To može značiti da je ciklus dulji od prosjeka i da je vaša beba mlađa od onoga što je liječnik odredio.

Izvanmaternična ili molarna trudnoća

Vaginalno krvarenje (kao i drugi simptomi) može ukazivati na izvanmaterničnu ili molarnu trudnoću. U slučaju izvanmaternične trudnoće, koja nastaje kad zametak nije u maternici, vaš liječnik će pokušati odrediti gdje je embrio. U molarnoj trudnoći, dolazi do abnormalne posteljice i obično se beba ne vidi. Ultrazvuk može pokazati patološku masu na mjestu gdje bi trebalo biti dijete.

Neizvjesna gestacijska dob

Ako niste sigurni za dan zadnje menstruacije ili ne znate dužinu ciklusa, liječnik može predložiti ultrazvuk u 7. tjednu trudnoće da vidi koliko ste stvarno trudni.

Budući da su svi fetusi iste veličine u ranim tjednima, liječnik može odrediti gestacijsku dob, a time i približan datum poroda.

Višestruke trudnoće

Ako ste imali tretmane plodnosti, možda imate višeplodnu trudnoću. Ultrazvukom će se vidjeti koliko djece nosite.

Zašto je potreban ultrazvuk kasnije u trudnoći?

Da biste utvrdili uzrok vaginalnog krvarenja

Krvarenje tijekom druge polovice trudnoće može biti uzrokovano problemima s posteljicom. Ultrazvuk može pomoći vašem liječniku da utvrdi što se događa.

Da biste provjerili rast vaše bebe

Kasnije u trudnoći, ako postoje sumnje da beba ne raste kako treba, liječnik može odrediti ultrazvuk (ili niz njih) za mjerenje određenih dijelova tijela (veličine bebine glave, duljine bedrene kosti itd.).

Da biste provjerili razinu amnionske tekućine

Ako vam se dijagnosticira previše ili premalo plodne vode, liječnik će željeti redovite ultrazvuke tijekom trećeg tromjesečja kako bi pratio stanje vaše bebe.

Da biste provjerili stanje bebe kasnije u trudnoći

Ako imate visoki krvni tlak ili dijabetes, vaš liječnik će odrediti biofizički profili da provjeri djetetove pokrete, disanje i izmjeri količinu amnionske tekućine.

Da biste utvrdili trebate li carski rez

U slučaju da vam je dijete posebno veliko (ako imate dijabetes), ako je u nenormalnom položaju, ili ako posteljica blokira bebin izlaz iz maternice, vjerojatno ćete trebati carski rez.

Kako izgleda postupak?

Ultrazvuk se obično obavlja preko trbuha, ali može biti napravljen i kroz vaginu. Za abdominalno skeniranje, ležite na leđima. Na trbuh se nanosi hladan gel za poboljšanje zvuka. Ultrazvukom se prelazi po trbuhu, slika se pojavljuje na monitoru, a beba na ekranu pred vašim očima. Tijekom skeniranja bilježe se mjerenja i slike ili video.

Osnovni ultrazvuk traje 15 do 20 minuta. Detaljniji (nivo II) ultrazvuk, za koji se koristiti sofisticirana oprema, može trajati od 30 minuta do 90 minuta ili više.

Možda ćete vas liječnik zamoliti da popijete nekoliko čaša vode prije ultrazvuka, tako da imate pun mjehur tijekom postupka, što može biti prilično neugodno.

Što je 3-D ultrazvuk?

Možda ste već nešto čuli o 3-D ili 4-D ultrazvuku koji koristi posebnu opremu za prikazivanje bebe detaljno kao na fotografiji. Neki stručnjaci kažu da je tehnika omogućuje točniju procjenu problema, kao što su spina bifida i rascjep nepca. No, nova tehnologija zahtijeva vještije liječnike i još nije dostupna na svim mjestima.

Postoje li rizici ili nuspojave ovog postupka?

Brojne velike studije tijekom posljednjih 35 godina nisu pronašle nikakve dokaze da ultrazvuk može naškoditi razvoju bebe.

Što ako ultrazvuk pokazuje problem?

Nemojte paničariti. Često popratni testovi pokazuju da nema nikakvog razloga za zabrinutost. No, u nekim slučajevima kada vaše dijete ima zdravstvenih problema, informacije iz ultrazvuka mogu pomoći liječniku da odredi najbolji mogući tretman.

Na primjer, ozbiljni problemi sa srčanim ritmom mogu se liječiti lijekovima dok je dijete još u maternici. Druge abnormalnosti, kao što je začepljenje urinarnog trakta, može se liječiti kirurški čak i prije rođenja. Saznanja o drugim urođenim defektima mogu pomoći vašem liječniku da osigura adekvatnu brigu za dijete nakon rođenja.

Vitashop