Hrana za dobro zdravlje

Hrana za dobro zdravlje

Hrana za dobro zdravlje
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.01.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svoju prehranu učinite puno zdravijom uz pomoć ovih namirnica. Njih svakako trebate uvrstiti u svoju prehranu jer zadovoljavaju najmanje 3 od sljedećih kriterija:

  • dobar ili odličan izvor vlakana, vitamina, minerala i drugih nutritivnih tvari
  • odličan izvor fitonutrijenata i antioksidanata, kao što su vitamini A i E, i beta karoten
  • smanjuju rizik od nastanka bolesti srca i drugih medicinskih stanja
  • sadrže malo kalorija, što znači možete uživati u većim porcijama s manje kalorija
  • lako su dostupne.

Bademi

Odličan su izvor vlakana, riboflavina, magnezija, željeza i kalcija. Jedna porcija (oko 7 badema) sadrži više kalcija od bilo koje druge vrste orašastog ploda, čak 22 miligrama! Jedna porcija badema također sadrži oko 15% od preporučene dnevne vrijednosti vitamina E. Također su jako dobri za vaše srce. Većina masti koje bademi sadrže su nezasićene masti, najzdraviji tip masti koji snižava razinu lošeg kolesterola.

Jabuke

Dobar su izvor topivih vlakana, koji snižavaju kolesterol i razinu glukoze. Svježe jabuke su dobar izvor vitamina C, antioksidanta koji štiti stanice od oštećenja. Vitamin C također pomaže u formaciji vezivnog tkiva kolagena i održava vaše kapilare i krvne žile zdravima. Vitamin C također pospješuje apsorpciju željeza.

Borovnice

Istraživanja su pokazala da borovnice sadrže spojeve (fitonutrijente) koji sprječavaju nastanak kroničnih bolesti, kao što su bolesti srca, dijabetes i neke vrste raka. Borovnice također pospješuju kratkoročno pamćenje i starenje čine zdravijim. Sadrže malo kalorija i odličan su izvor vlakana i vitamina C. 3/4 šalice borovnica sadrži 2.7 grama vlakana i 10.8 miligrama vitamina C.

Brokula

Osim što je dobar izvor folne kiseline, također sadrži fitonutrijente. Odličan je izvor vitamina C, antioksidanta koji štiti stanice od oštećenja. Odličan je izvor vitamina A koji je važan za zdravlje očiju.

Crveni grah

Dobar je izvor željeza, fosfora i kalija. Odličan je izvor proteina i dijetalnih vlakana. Crveni grah također sadrži fitonutrijente. Ako niste ljubitelj crvenog graha, konzumirajte neku drugu vrstu graha.

Losos

Sadrži omega 3 masne kiseline koje sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka koji mogu uzrokovati srčani udar. Omega 3 masne kiseline uravnotežuju rad srca i smanjuju razinu triglicerida. Losos će također smanjiti rizik od nakupljanja plaka, snizit će krvni tlak i smanjiti rizik od nastanka moždanog udara. Losos ne sadrži zasićene masti i kolestrol, a jako je dobar izvor proteina.

Špinat

Odličan je izvor vitamina A, C i folne kiseline. Također je dobar izvor magnezija. Špinat sadrži spojeve koji će ojačati vaš imunitet. Karotenoidi, beta karoten, lutein i zeaksantin, štite oči od bolesti koje nastaju starenjem, kao što su makularna degeneracija ili noćno sljepilo. Špinat također štiti od bolesti srca i nekih vrsta raka.

Batat

Intenzivna narančasta boja batata govori da sadrže antioksidant beta karoten. Beta karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, pomaže usporiti proces starenja i smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta raka. Također je odličan izvor vitamina A, C, B6, vlakana i kalija. Kao i sve druge vrste povrća, ne sadrži masti i sadrži jako malo kalorija. Polovica velikog batata sadrži tek 81 kaloriju.

Sok od povrća

Sok od povrća sadrži većinu vitamina, minerala i ostalih nutritivnih tvari koje inače pronalazite u povrću, ali ga lakše probavljate i uvodite u svakodnevnu prehranu. Ako u sok dodate rajčicu, on će sadržavati likopen, antioksidant koji smanjuje rizik od nastanka raka prostate.

Pšenične klice

Pšenične klice su nutritivne i hranjive. Odličan su izvor tiamina i dobar izvor folne kiseline, magnezija, fosfora i cinka. Također sadrže proteine, vlakna i malo masti. Pospite ih po toplim ili hladnim pahuljicama i uživajte.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop