Anemija u trudnoći

Anemija u trudnoći

Anemija u trudnoći
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako se liječi anemija?

Promjena načina prehrane ili terapija preparatima željeza može poboljšati krvnu sliku.

Nedostatak željeza se najčešće liječi nadomjescima. Ako vam je liječnik propisao željezo, uzimajte ga s hranom kako biste spriječili moguće mučnine. Izbjegavajte uzimati željezo s mlijekom jer kalcij spriječava njegovu apsorpciju. Popijte ga sa sokom od naranče ili nekim drugim izvorom C vitamina, lakše će se apsorbirati. (Vitamin C povećava otpornost posteljice, sposobnost vašeg organizma da se odupre infekcijama te iskorištavanje željeza. On se nalazi u svježem voću i povrću, a opskrba ovim vitaminom mora biti svakodnevna jer se u tijelu ne mogu stvoriti njegove zalihe. Kako se dio vitamina C gubi čuvanjem i kuhanjem, a zimi imamo slabiju ponudu svježeg voća i povrća, nije naodmet uzimanje polivitaminskih preparata.) Ujedno, uzimajte željezo u kombinaciji s folnom kiselinom, koje ima u tamnozelenom lisnatom povrću te s vitaminom B12.

Naravno, kao i za sve vitamine i minerale, najbolji način za unos željeza u tijelo je dobra prehrana. Mineralni nadomjesci i preparati nisu za svakoga. Ponekad od tableta željeza stolica može biti tamna ili potpuno crna. Javlja se zbog viška neapsorbiranog željeza u tijelu. Ta pojava nije opasna. Željezo može uzrokovati zatvor (jedite hranu koja sadrži više vlakana) ili proljev. Savjetujte se s vašim liječnikom. Ujedno, potrebno je oko šest tjedana da se vaša krvna slika popravi.

Preparati željeza su vrlo otrovni za malu djecu stoga ih držite van njihova dohvata.

Što mogu učiniti kako bih spriječila nastanak anemije?

Kako smo već naveli, u trudnoći su vam potrebne veće količine željeza jer se vaš volumen krvi uvelike povećava i stoga uravnotežena prehrana biljnog i životinjskog podrijetla koja zadovoljava pojačane potrebe organizma može spriječiti razvoj deficitarnih poremećaja. Za unos željeza potrebno je jesti što više crvenoga mesa, mahunarka, obogaćenih žitarica, tamnozelenog povrća, sušenoga voća.

Evo nekoliko primjera hrane bogate željezom: lisnato zeleno povrće kao što je špinat, brokula, grašak, šparoge, grah, jaja, smeđa riža, obogaćena tjestenina, jetrica, tofu, suhe šljive ili marelice, grožđice, sok od višnje.

Preventivne mjere u sprečavanju anemije:

  • Jedite hranu bogatu željezom - poput: jetre, govedine, kruha i pahuljica od cjelovitog zrnja, jaja i voće
  • Jedite hranu bogatu folnom kiselinom: pšenične klice, grah, kikiriki maslac, gljive, brokule, goveđa jetra i šparoge
  • Jedite hranu bogatu C vitaminom: limuni, naranče, te svježe (ne kuhano) povrće koje pomaže u apsorbciji željeza
  • Uzimajte prenatalne vitaminske i mineralne pripravke, ako vam ih liječnik prepiše
  • Ako ste imali prethodnih problema s anemijom bilo bi dobro kontrolirati razinu željeza u krvi i prije nego što odlučite zatrudnjeti

Ujedno, izbjegavajte kofein, tj. kavu i čajeve, jer otežavaju apsorpciju željeza.

Željezo vam je potrebno tijekom cijeloga života. Sprečavajući anemiju, osjećat ćete se bolje i zdravije tijekom cijeloga života.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop