HPV i trudnoća

HPV i trudnoća

HPV i trudnoća
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Humani papiloma virus

Genitalni HPV najčešće se prenosi vaginalnim ili analnim seksom. Moguće je, iako rijetko, da se virus prenese spolnim kontaktom bez penetracije, oralnim seksom ili dodirivanjem genitalija. Majka može prenijeti HPV na bebu tijekom poroda, ali i to je rijetkost.

Koji su simptomi?

Iako neki tipovi HPV-a uzrokuju pojavu bradavica na dlanovima i stopalima, genitalni HPV obično zahvati samo područje genitalija. Simptomi HPV-a mogu se pojaviti mjesec ili godinu dana nakon što je osoba došla u dodir s virusom, ako se uopće pojave.

Danas je poznato više od 130 tipova HPV-a (oko stotinu kožnih i 30-ak genitalnih). Samo neki tipovi genitalnog HPV-a uzrokuju pojavu bradavica u području genitalija. Te su bradavice vrlo zarazne. Istraživanja pokazuju da će u prosjeku 65% ljudi koji imaju spolni odnos sa zaraženim partnerom i sami dobiti bradavice. One obično nastanu u rodnici i stidnici ili oko njih, blizu anusa i u rektumu, na grliću maternice te ponekad na koži u području prepona. (Rijetki su slučajevi da se nakon oralnog seksa sa zaraženim partnerom bradavice pojave i u ustima i grlu).

Bradavice su mekane, u boji kože ili svjetlije, a mogu biti male ili velike, ravne ili uzdignute. Može biti samo jedna ili više njih, ponekad se pojave u skupini pa izgledaju poput cvjetače. Obično nisu bolne, iako ponekad mogu svrbjeti, žariti ili krvariti. Kod otprilike 20% žena one nestanu same od sebe u roku od tri mjeseca. Većini ostalih žena pomaže liječenje da se riješe bradavica, premda se one mogu i vratiti.

U mnogim slučajevima genitalni HPV nema očitih simptoma, iako virus može uzrokovati promjene u cervikalnim stanicama koje se očituju na Papa testu. Te su promjene često blage i nestanu same od sebe. Neki "visokorizični" tipovi HPV-a mogu uzrokovati ozbiljnije promjene stanica koje mogu prijeći u rak, obično nakon mnogo godina, ako ne nestanu i ne liječe se. To je jedan od razloga zašto je važno redovito raditi Papa test, ali i dodatne testove ili liječenje ako su pronađene kakve abnormalnosti. (Tipovi HPV-a koji obično uzrokuju genitalne bradavice ne povećavaju rizik od raka).

Dobra vijest je da u velikoj većini slučajeva imunološki sustav drži virus pod kontrolom ili ga uništava, čak i visokorizične tipove. Većina žena riješi se virusa godinu do dvije nakon što je dijagnosticiran. Samo mali broj žena s HPV-om razvije promjene u stanicama koje se moraju liječiti, a uz odgovarajuće redovito promatranje i liječenje, HPV će vrlo rijetko dovesti do raka grlića maternice ili do drugih vrsta raka.

Kako HPV može utjecati na moju trudnoću?

HPV neće utjecati na vašu trudnoću niti na zdravlje vaše bebe. Ako imate genitalne bradavice, one u trudnoći mogu brže rasti, a to im omogućuju: višak vaginalnog iscjetka koji virusu pogoduje zbog vlage, hormonalne promjene ili promjene u imunološkom sustavu. U većini slučajeva one neće izazvati probleme ni vama ni vašoj bebi.

Postoji mogućnost da prenesete virus na bebu, ali to se rijetko događa. Čak i ako se vaša beba zarazi HPV-om, ona će ga najvjerojatnije svladati sama, bez ikakvih simptoma i bez problema. Ako se kojim slučajem, što je zaista rijetko, beba zarazi tipom HPV-a koji uzrokuje bradavice, onda bi ona mogla tijekom dojenačke dobi ili djetinjstva dobiti bradavice na glasnicama i drugim mjestima. Takvo se stanje naziva rekurentnom respiratornom papilomatozom, vrlo je ozbiljno, ali srećom i vrlo rijetko.

Hoću li se u trudnoći testirati na HPV?

U trudnoći ćete obavezno napraviti Papa test. Ukoliko Papa test pokazuje neke promjene i pojavi se sumnja u HPV, provodi se testiranje na HPV i njegova tipizacija.

Kako se HPV tretira tijekom trudnoće?

Ne postoji lijek protiv ovog virusa. Ako imate bradavice, vaš će liječnik možda odlučiti da ih ne tretira tijekom trudnoće jer se one često same liječe ili čak potpuno nestanu nakon poroda. Postoje, međutim, i mnogi tretmani kojima se bradavice sigurno uklanjaju i u trudnoći.

Ako vaš liječnik odluči da je potrebno uklanjanje, onda to može učiniti na više načina: posebnom kiselom otopinom, zamrzavanjem tekućom otopinom nitrogena, laserom, spaljivanjem ili kirurški. (Postoje dva proizvoda za liječenje bradavica koji se izdaju na recept i koje žene nanose same, ali oni se uglavnom ne preporučuju tijekom trudnoće. Nikada nemojte pokušati tretirati genitalne bradavice lijekovima koji se koriste za obične bradavice).

Ako vam Papa test pokazuje odstupanje, liječnik vam može pregledati grlić maternice i rodnicu posebnim mikroskopom za kolposkopiju. (Kolposkopija nije ništa više neugodna od Papa testa, iako nešto dulje traje). Ako vidi sumnjive promjene na stanicama, možda će napraviti biopsiju tkiva što može uzrokovati privremenu neugodu i krvarenje.

Ako nema nikakvih pokazatelja raka, vaš će liječnik najvjerojatnije pričekati do poslije poroda i tek tada liječiti abnormalne stanice. Ovisno o vašoj situaciji, kolposkopiju će možda morati ponoviti za vrijeme trudnoće. Šest do osam tjedana nakon poroda liječnik će ponoviti kolposkopiju da vidi je li problem još uvijek prisutan. U mnogim slučajevima abnormalne promjene nestanu same od sebe poslije poroda pa je daljnja intervencija nepotrebna.

Kako spriječiti zarazu HPV-om tijekom trudnoće?

Izglede da se zarazite HPV-om možete smanjiti tako da imate spolne odnose sa samo jednim partnerom koji ima odnose samo s vama i koji nema nikakvih očitih bradavica. Što više partnera imate vi ili vaš partner, veća je vjerojatnost da ćete se zaraziti virusom. Čak i ako već imate (ili ste imali) neki tip HPV-a, to vas neće štititi od drugih tipova tog virusa. Moguće je i da budete zaraženi s više tipova HPV-a u isto vrijeme.

Kondomi štite od mnogih spolno prenosivih bolesti, ali nisu baš dobra zaštita od HPV-a. Virus ne može prodrijeti kroz lateks, ali kondom štiti samo ona područja koja pokriva dok je HPV često prisutan u područjima koja nisu pokrivena.

Vitashop