Što se događa u prvom tromjesečju?

Što se događa u prvom tromjesečju?

Što se događa u prvom tromjesečju?
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.09.2015.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Jutarnje mučnine

Ovo je jedan od najčešćih simptoma prvog tromjesečja. Mučnine i povraćanje se javljaju kod čak 85% trudnica. Iako točan uzrok jutarnjih mučnina još uvijek nije poznat, vjeruje se da je za to zaslužan HCG (humani korionski gonadotropin): što ga je u tijelu više, to je veći rizik od nastanka mučnina. To nije nužno loša stvar. Naime, istraživanja su pokazala da trudnice koje tijekom prvog tromjesečja osjećaju jutarnje mučnine, imaju manji rizik od nastanka pobačaja i prijevremenog poroda. Jutarnje mučnine možete ublažiti slijedeći ove korake:

 • Jedite češće, ali manje obroke jer potiču rad probavnog sustava i održavaju želudac punim. Mučnine su znatno intenzivnije kada je želudac prazan.
 • Konzumirajte đumbir jer dokazano može ublažiti jutarnje mučnine pa dodajte malo naribanog đumbira u čaj ili sok. Provjerite kako i zašto piti čaj od đumbira.
 • Uzimajte vitamin B6 jer suplementi vitamina B6 mogu ublažiti jutarnje mučnine, a s liječnikom se posavjetujte o preporučenoj dozi.

Pročitajte kako još možete ublažiti jutarnje mučnine.

Žudnja ili osjećaj gađenja prema nekim namirnicama

Iznenadna i intenzivna žudnja za nekim namirnicama, kao i osjećaj gađenja prema drugim namirnicama, su vrlo čest simptom prvog tromjesečja. Hoćete li zadovoljiti tu žudnju za određenim skupinama hrane ovisi isključivo o tome kakva hrana je u pitanju. Ako je riječ o slatkišima i nezdravim grickalicama, svakako budite što je više moguće umjereni. Ako vas određene skupine namirnica odbijaju, slijedite ove savjete:

 • Ako vam se gadi mlijeko, unosite mlijeko s niskim udjelom laktoze, ovčji sir ili jogurt.
 • Ako vam se gadi povrće, povećajte unos voća koje sadrži beta karoten (mango, marelice, dinja).
 • Ako vam se gadi meso, povećajte unos graha, mahunarki, piletine i puretine.

Pročitajte savjete o prehrani u trudnoći.

Izraženije osjetilo mirisa

Veliki broj trudnica ima izraženije osjetilo mirisa. Znanstvenici ističu da je za to zaslužna evolucija koja je na taj način trudnicama omogućila da prepoznaju toksine i bakterije koje mogu oštetiti fetus u najranijoj fazi razvoja.

Umor

Vaši jajnici proizvode progesteron koji ima blago sedativno djelovanje. Volumen krvi se povećava za čak 50% kako bi beba dobila više hranjivih tvari. Tijelo je sada usmjereno isključivo prema bebi pa ni ne čudi da se neprestano osjećate umornima. Uzrok kroničnog umora može biti i manjak željeza u krvi (anemija), zbog čega je važno da se posavjetujete s liječnikom čim primijetite prve znakove kroničnog umora. Kako biste povećali razinu energije slijedite ove korake:

 • Pokrenite se! Čak i ako želite cijelo vrijeme ležati, svaki dan izdvojite malo vremena za šetnju ili istezanje. Samo 20 minuta dnevno je dovoljno.
 • Uzimajte prenatalne vitamine! Posavjetujte se s liječnikom o preporučenoj dozi. Pročitajte zašto su prenatalni vitamini najbolji početak za vašu bebu.
 • Spavajte i odmarajte! Odmaranje tijekom trudnoće je izrazito važno. Ako još uvijek radite, svakako izdvojite vrijeme koje ćete iskoristiti samo za odmor i svaku večer ranije krenite na spavanje. Svakako odrijemajte i napunite baterije!

Učestala potreba za mokrenjem

Maternica raste i počinje pritiskati mjehur koji se zapravo nikada u potpunosti ne isprazni. Uz sve to, bubrezi pojačano rade kako bi oslobodili tijelo od toksina pa se javlja učestala potreba za mokrenjem. Kako biste prorijedili potrebu za mokrenjem tijekom noći, prestanite s unosom tekućine 2 do 3 sata prije spavanja.

Akne

Razina hormona se sada neprestano mijenja. Koža počinje proizvoditi više ulja i akne počinju sve češće izbijati. Akne se mogu javljati tijekom cijele trudnoće, nisu karakteristične isključivo za prvo tromjesečje.

Kratkoća daha

Trudnice dublje dišu kako bi povećale razinu kisika u krvi. Čak i ako udišete dovoljno kisika, nemojte se iznenaditi ako osjećate kratkoću daha jer beba počinje otpuštati više ugljikovog dioksida u vaše tijelo.

Glavobolje

Glavobolje tijekom trudnoće su najčešće uzrokovane niskom razinom šećera u krvi. Nagle promjene razine hormona i smanjen dotok krvi u mozak povećavaju rizik od nastanka glavobolja. Ako su glavobolje učestale, koristite hladne ili tople obloge, masirajte tjeme ili se prošećite na svježem zraku. Nemojte uzimati tablete protiv bolova ako se niste o tome posavjetovali s liječnikom.

Suhoća očiju i promjene vida

Cirkulacija krvi se povećava pa ćete se osjećati kao da vam je cijelo tijelo natečeno, uključujući i vaše oči. Nekim trudnicama počinju smetati kontaktne leće pa nastavljaju nositi naočale. Čak i ako vid ostane isti, oči mogu postati suhe zbog naglih hormonalnih promjena.

Natečene grudi

Vaše tijelo se već priprema za dojenje. Mliječne žlijezde se počinju širiti i grudi postaju natečene. Kako biste ublažili osjetljivost grudi, slijedite ove korake:

 • Kupite veće grudnjake koji će biti udobni i laki za podešavanje.
 • Uložite u udoban grudnjak za spavanje kako biste ublažili osjetljivost grudi dok spavate.

Saznajte sve o promjenama na grudima tijekom trudnoće.

Promjene libida

Hormonalne promjene i povećanje volumena krvi utječu na vaginu i klitoris. Postaju osjetjiviji i mekši. Za neke žene to znači visok libido i višestruke orgazme, dok se kod nekih želja za seksom počinje smanjivati.

Kakav god da je vaš libido trenutno, nemojte se brinuti. Važno je da o tome razgovarate s partnerom kako se on ne bi počeo osjećati nesigurnim ili odbijenim. Zapamtite da je seks puno više od snošaja. Maženje, dodiri i masaže su također jedan od načina da ostanete intimni.

Saznajte sve o seksu u trudnoći.

Nagle promjene raspoloženja

Hormoni i manjak sna mogu uzrokovati nagle promjene raspoloženja. U jednom trenutku ćete biti tihi i suzdržani, a već u drugom zabrinuti, ljuti ili hiperaktivni. Vaše tijelo prolazi kroz nagle promjene, nemojte se previše brinuti i potražite podršku bliskih osoba.

Vitashop