Bakterijska vaginoza - čest problem žena

Bakterijska vaginoza - čest problem žena

Bakterijska vaginoza - čest problem žena
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Trudnoća

Bakterijska vaginoza je najčešća od tri vaginalne infekcije koje spadaju pod kategoriju poznate kao vaginitis. Druge dvije infekcije su trihomonijaza, spolno prenosive bolesti, kao i gljivične infekcije obično poznate kao Candida.

Bakterijska vaginoza je najmanje razumljiva ženama i najčešće je zanemarena ili pogrešno dijagnosticirana. Međutim, kada se ne liječi, može dovesti do značajnih zdravstvenih komplikacija, uključujući prijevremeni porod, postpartalne infekcije, upalnu bolest zdjelice, poslijeoperacijske komplikacije (nakon pobačaja, histerektomije, carskog reza), povećane osjetljivosti na infekciju HIV-om, a možda i neplodnost.

Bakterijska vaginoza ne smatra se spolno prenosivom bolesti, iako je manje česta u žena koje nikada nisu imale spolne odnose. Postoje dokazi da bi mogla biti povezana s novim seksualnim partnerom ili s više seksualnih partnera.

Bakterijska vaginoza zapravo proizlazi iz neravnoteže u različitim vrstama bakterija u rodnici (koje se nazivaju vaginalna flora). Zdrava vagina ima brojne organizme koji žive. Velika većina njih, oko 95 posto, pripada vrsti bakterija Lactobacillus. Postoji nekoliko vrsta Lactobacillus bakterija, od kojih je barem jedna odgovorna za normalnu pH razinu. Kada ta razina postane neuravnotežena, pojedini mikroorganizmi mogu prestići normalnu floru što dovodi do infekcije koja često stvara nenormalan vaginalni iscjedak.

Bakterijska vaginoza je široko rasprostranjena, ali njena prevalencija varira. Ona je najčešći uzrok vaginitisa kod žena. Povećava rizik za prerani porod. Istraživanje National Institutes of Health je pokazalo da trudnice s bakterijskom vaginozom imaju veću vjerojatnost da će roditi bebe s niskom porođajnom težinom. Nedavna istraživanja su, također, pokazala da postoji povezanost između bakterijske vaginoze i HIV-a, tako da zdravstveni dužnosnici sada promatraju bakterijsku vaginozu kao faktor rizika za zarazu HIV-om.

Bakterijska vaginoza remeti vaginalni ekosustav. Neke zaražene žene mogu imati i do 1000 puta više anaerobnih bakterija nego nezaražene žene. Zbog simptoma koji oponašaju druge vaginalne infekcije, često se zamijeni za gljivične infekcije. 50 do 75 posto žena nema nikakve simptome.

Unatoč adekvatnom tretmanu, bakterijska vaginoza se ponavlja u 30 posto žena u roku od tri mjeseca.

Obratite pozornost na svoje tijelo. Ako imate simptome, kao što je promjena u boji vaginalne tekućine, genitalni svrbež ili vas peče dok mokrite, možda imate vaginalnu infekciju, koja, ako se ne liječi, može dovesti do zdravstvenih komplikacija.

Vitashop