Što nismo znali o plinovima?

Što nismo znali o plinovima?

Što nismo znali o plinovima?
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.04.2014.
  • Broj pregleda: 558
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Žvakaće gume uzrokuju nastanak plinova

Svaki put kada progutate zrak, u probavnom sustavu se stvaraju plinovi koji vaš probavni sustav moraju i napustiti.

Prebrzo jedenje, gazirana pića, pušenje i žvakanje žvakaće gume mogu uzrokovati nadutost i nakupljanje plinova u probavnom sustavu.

Starenjem plinovi postaju intenzivniji

Starenjem se usporava probavni sustav. Češće ćete patiti od zatvora i nadutosti. I najmanja sitnica će možda uzrokovati nakupljanje plinova.

Obratite se liječniku koji će vam najvjerojatnije propisati laksative. Na taj način ćete ublažiti zatvor i plinove.

Dnevno ispuštamo plinove 13 do 20 puta

Plinove možemo ispuštati i putem podrigivanja. Vaš probavni sustav je gotovo uvijek poprilično zauzet, a podrigivanje i ispuštanje plinova su samo neki od dokaza.

Ako ste primijetili da su plinovi ponekad intenzivniji, obratite pažnju na hranu koju ste jeli jer neke namirnice mogu potaknuti nakupljanje plinova.

Većina plinova je bez mirisa

Svi ponekad ispuštamo plinove s neugodnim mirisom. Miris je uzrokovan sumporom koji se nalazi u tijelu i rijetko je razlog za brigu.

No, ako neprestano ispuštate plinove neugodnog mirisa i osjećate bolove na području trbuha, posavjetujte se s liječnikom jer ste možda intolerantni na laktozu ili gluten.

Ugljikohidrati potiču nakupljanje plinova

Svi smo drugačiji i svačije tijelo će drugačije reagirati na neke namirnice. No, ugljikohidrati generalno potiču nakupljanje plinova.

Masna hrana u želucu ostaje dulje i može uzrokovati nadutost. Proteini ne uzrokuju nakupljanje plinova.

Tjelovježba smanjuje nakupljanje plinova

Redovita tjelovježba će vam pomoći da se riješite suvišnog zraka iz organizma. Važno je da napinjete mišiće abdomena.

Jedna od najlakših vježbi je uvlačenje trbuha. Napnite mišiće trbuha i uvucite pupak. Držite tako nekoliko sekundi i opustite mišiće. Ovu vježbu možete raditi bilo kada, a smanjit će nakupljanje plinova u probavnom sustavu.

Ako trebate ispustiti plin, ustanite

Ako se ne možete suzdržati od ispuštanja plinova, a u nezgodnoj ste situaciji, ustanite i opustite tijelo. Na taj način će ispuštanje plinova biti tiho.

Puno će glasnije biti ako ćete sjediti i pokušati zadržati plinove. Naravno da ne potičemo ispuštanje plinova u nezgodnim situacijama, ali svi i sami znamo da je to potpuno prirodna, pomalo neugodna, pojava.