Trudnoća - izazov za (najmanje) dva para očiju

Trudnoća - izazov za (najmanje) dva para očiju

Trudnoća - izazov za (najmanje) dva para očiju
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Oči u trudnoći

Trudnice, naročito one koje nose naočale ili kontaktne leće, morale bi, najkasnije u drugoj polovici trudnoće, posjetiti okulistu.

U trudnoći se, zbog promjene količine hormona i opterećenja bubrega, često javlja zadržavanje vode u tijelu. Neke trudnice imaju otečene noge, ruke, nabrekle usnice i nos... A oči? I one se mogu prekrcati vodom. To dovodi do promjene dioptrije. Buduća mama može osjetiti da lošije vidi. Vrijeme je za pregled očiju! Okulista će ustanoviti da li je do promjene dioptrije zaista došlo i propisat će naočale kojima se postiže najbolja vidna oštrina.

Trudnice koje otprije nose kontaktne leće, osim mutnijeg vida, mogu imati problema s podnošenjem leća na očima. Kako se oko zbog viška tekućine "napuše", tako mu oblik kontaktne leće više ne pristaje. Leća se pomiče i češće ispada s oka ili pak nesnosno žulja. Ukoliko se leću ne skine na vrijeme, može nastati ogrebotina na površini oka (erozija rožnice). Ovakvo stanje ne može proći bez intervencije okuliste.

Zato se trudnicama savjetuje da do iza poroda radije nose naočale koje uz kontaktne leće uvijek moraju biti u pričuvi.

Posebnu pozornost očima moraju posvetiti buduće mame s visokom "minus" dioptrijom. Njihove oči su osjetljive na rastezanje do kojeg dolazi pri fizičkom naporu, pa i pri napinjanju tijekom poroda.

Neposredno pred porod, ginekolog koji vodi brigu o trudnici, obično traži mišljenje okuliste o stanju takvih osjetljivih očiju. Na sugestiju okuliste porod se može "olakšati" pomoću vakuuma ili čak izvesti carskim rezom da se naprezanje izbjegne.

U slučaju tzv. (pre)eklampsije, kad trudnici jako poraste krvni tlak, može se javiti potpuni gubitak vida na oba oka. Stanje je vrlo alarmantno, ne samo zbog nastale sljepoće, već za život opasne situacije. Trudnica se hitno smješta u bolnicu, na Odjel za patologiju trudnoće i poduzimaju se sve mjere da se životne funkcije normaliziraju. Ovdje se ne radi ni o kakvoj bolesti oka, nego o prekidu protoka krvi kroz vidni živac uslijed povišenog krvnog tlaka. Na sreću, gubitak vida je prolazan. Čim se spusti krvni tlak, vid se postupno vraća.

Nakon poroda majci treba nekoliko mjeseci za povratak "u normalu". Stanje oka se stabilizira za 3-6 mjeseci. Tad je vrijeme za ponovnu kontrolu. Nekima će sad već odgovarati njihove stare naočale i leće od prije trudnoće, a neke će ponovo dobiti novu dioptriju za naočale ili pak nove kontaktne leće.

Majke koje su doživjele (pre)eklampsiju , moraju osim kontrole vidne oštrine, napraviti još i test vidnog polja da se ustanovi moguće oštećenje vidnog živca i ponavljati testiranje svakih par godina kako bi se na vrijeme ustanovilo napredovanje eventualnog oštećenja.

Vitashop