Zašto tijelo voli masažu?

Zašto tijelo voli masažu?

Zašto tijelo voli masažu?
  • Objavljeno: Utorak, 04.06.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici su dokazali da masaža ima blagotvorno djelovanje na  um i tijelo. Opušta napete mišiće, pospješuje protok krvi u tijelu, oslobađa od fizičke i psihičke napetosti.

Masaža može smanjiti rizik od nastanka depresije, kroničnog stresa, oslobađa od umora, ublažava glavobolju i jača imunitet.

Sve počinje s jednim dodirom. Živci počinju reagirati na svaki dodir i pritisak i šalju razne signale mozgu, odnosno parasimpatičkom živčanom sustavu, čija je svrha da pomogne tijelu da se što bolje nosi sa stresom.

Pluća i trbuh

Vagus živac, dio parasimpatičkog sustava koji povezuje mozak i glavne tjelesne organe, šalje plućima poruku da dišu duboko i polako, a probavnom sustavu da se opusti. Prekomjerna razina stresa radi upravo suprotno. Pluća rade ubrzano, a probavni sustav svoj posao ne obavlja kako treba zbog pretjerane uznemirenosti.

Srce

Tijekom masaže leđa, vrata ili prsa, rad srca se usporava za više od 10 otkucaja u minuti. Krvni tlak se smanjuje za čak 8%.

Žlijezde

Dok ruke prelaze po vašem tijelu, čak i ako je u pitanju samomasaža, dolazi do značajnog smanjenja hormona stresa. Vagus šalje signal žlijezdama da smanje proizvodnju hormona stresa koji vas čini tjeskobnima.

Mozak

Mozak pod utjecajem masaže radi ono za što je stvoren. Ako je u pitanju jutarnja masaža, osjećat ćete se energičnije, imat ćete bolju koncentraciju i lakše ćete obavljati obveze tijekom dana.

S druge strane, ako je u pitanju večernja masaža, tijelo će se lakše opustiti, dopustiti melatoninu da obavlja svoj posao, da vas uspava i osigura kvalitetan san.

Izazvan parasimpatičkim sustavom, mozak također stimulira proizvodnju hormona sreće, serotonina.

Bolovi i napetost

Masaža vam može omogućiti da preskočite uzimanje aspirina. To je prirodan način da se tijelo bori protiv boli. Pritiskom kože dolazi do aktivacije živaca koji šalju signale mozgu i trenutno blokiraju osjećaj boli. Signali pritiska tijelom putuju brže od signala boli. Zato instinktivno dodirujemo mjesto boli.

Raspoloženje

Masaža blagotvorno djeluje na raspoloženje. Istraživanja su pokazala da masaža opušta bolje od gledanja televizora, a jednako učinkovito kao tjelovježba. Masažom ćete potaknuti oslobađanje hormona sreće i dobrog raspoloženja.

Vitashop