Ženska plodnost: zašto stil života ima veze

Ženska plodnost: zašto stil života ima veze

Ženska plodnost: zašto stil života ima veze
  • Objavljeno: Petak, 24.08.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

O tome treba misliti na vrijeme!

Neki faktori mogu biti izvan vaše kontrole, kao što su medicinska stanja koja utječu na plodnost žene, ali to nije kraj priče. Stil života može utjecati na plodnost. Saznajte koje korake možete poduzeti kako bi zaštitili plodnost. 

Ženska plodnost je sposobnost da žena može začeti biološko dijete. Različiti medicinski problemi mogu doprinijeti problemima s plodnosti:

  • Poremećaji ovulacije
  • Oštećeni jajovodi
  • Endometrioza 
  • Problemi s maternicom

Dob također igra važnu ulogu u plodnosti. Odgađanje trudnoće može smanjiti vjerojatnost da ćete moći začeti. Kada zađete u tridesete godine, vaša jajašca mogu biti slabije kvalitete, a vi možete ovulirati rjeđe.

Što možete učiniti?

Zdrav stil života može vam pomoći zaštititi plodnost. Na primjer:

Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Budući da pretilost ili pothranjenost mogu utjecati na proizvodnju hormona estrogena i spriječiti normalnu ovulaciju, održavanje zdrave težine može povećati učestalost ovulacije i vjerojatnost trudnoće.

Prevencija spolno prenosivih bolesti

Spolno prenosive bolesti, kao što su klamidija i gonoreja, mogu oštetiti jajovode. Izbjegnite nezaštićene spolne odnose s više partnera, što povećava vaše šanse za dobivanje spolno prenosivih bolesti koje mogu izazvati probleme s plodnosti.

Odlazite redovito na preglede

Redoviti pregledi mogu vam pomoći otkriti i liječiti zdravstvene probleme koji mogu ugroziti plodnost.

Što treba izbjegavati?

Kako bi zaštitili plodnosti, trebate izbjegavati:

Pušenje

Osim oštećenja maternice i jajovoda, pušenje dodaje godine jajnicima i dovodi do preranog oštećenja jajašaca. Nikotin i ostale kemikalije u cigaretama također utječu na estrogene i jajašca su sklonija genetskim abnormalnostima. Ako pušite, najbolje je da već sada prestanete.

Alkohol

Pijenje je povezano s povećanim rizikom od poremećaja ovulacije i neka istraživanja su pokazala da čak može smanjiti vjerojatnost začeća. Ako želite zatrudnjeti, izbjegavajte alkohol u potpunosti.

Pripazite na unos kofeina

Previše kofeina može povećati proizvodnju estrogena, metabolizam estrogena se smanjuje, te pridonosi oštećenju jajovoda i endometriozi. Kako bi zaštitili plodnosti, ograničiti količinu kofeina na ne više od šest šalica kave na dan (900 mg kofeina). To uključuje kofein u kavi, čaju, čokoladi, sokovima i energetskim pićima.

Stres

Stres može utjecati na ovulaciju, pa čak i blagi stres može utjecati na plodnost. Iako je više istraživanja potrebno kako bi se točno pokazao utjecaj stresa, znanstvenici preporučuju smanjenje stresa.

Pretjerana tjelesna aktivnost

Previše intenzivne aerobne aktivnosti mogu oštetiti plodnost žene smanjenjem proizvodnje hormona progesterona i ometajući ovulaciju. Ako imate zdravu težinu i uskoro planirate trudnoću, razmotrite ograničavanje aerobnih vježbi na ne više od sedam sati tjedno. Ako ste pretili, pitajte svog liječnika koliko aerobne aktivnosti je u redu.

Izloženost toksinima

Izloženost različitim kemikalijama ili zagađivačima može oštetiti plodnost. Poljoprivredni radnici i oni koji su uključeni u proizvodnju oralnih kontraceptiva mogu biti u opasnosti od menstrualnih poremećaja. Osim toga, zubni asistenti izloženi su visokim razinama dušikovih oksida, radnici izloženi povišenim razinama organskih otapala i industrijski radnici izloženi lijekovima ili kemikalijama tijekom proizvodnog procesa mogu biti u opasnosti od smanjenja plodnosti.

Vitashop