Iznenađujući uzroci konstipacije!

Iznenađujući uzroci konstipacije!

Iznenađujući uzroci konstipacije!
  • Objavljeno: Srijeda, 15.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Konstipacija ili zatvor je problem koji s vremena na vrijeme muči većinu ljudi. Najčešći uzroci su nepravilna prehrana koja sadrži malo vlakana, ignoriranje potrebe za obavljanje nužde, premali unos vode i manjak tjelovježbe.

Ipak, zatvor može biti posljedica drugih faktora, koji su nam malo manje poznati. Uzimanje nekih lijekova ili suplemenata, ali i potencijalno ozbiljna medicinska stanja također mogu biti uzrok zatvora.

Hipotireoza

Hipotireoza označava preslabi rad štitnjače, odnosno nedovoljnu proizvodnju hormona, što usporava metabolički proces pa čak i rad crijeva.

Trebate znati da hipotireoza ne mora nužno uzrokovati zatvor, kao i to da osobe koje pate od zatvora ne moraju nužno patiti i od hipotireoze.

Ipak, ako ste mladi, dovoljno se krećete i pravilno hranite, a redovito patite od zatvora, potražite pomoć liječnika kako bi se uvjerili da je sa zdravljem štitnjače sve u redu.

Lijekovi protiv bolova

Lijekovi protiv bolova mogu uzrokovati zatvor. Mnogi receptori se nalaze u probavnom traktu, zbog čega može doći do zatvora.

Dobro bi bilo da osobe, koje uzimaju lijekove protiv bolova, također uzimaju i tablete s blagim laksativnim djelovanjem koje će omekšati stolicu.

Neka istraživanja su pokazala da od konstipacije najčešće pate osobe koje svakodnevno uzimaju lijekove protiv bolova.

Čokolada

Postoje dokazi koji upućuju na to da čokolada može uzrokovati zatvor, ali neka istraživanja su pokazala da čokolada može nekim osobama pomoći kod zatvora.

U jednom istraživanju, u kojemu su sudjelovale osobe koje pate od kroničnog zatvora, se pokazalo da neke namirnice zatvor mogu čak pogoršati. Često se tu spominju čokolada, banane i crni čaj.

Izbjegavajte ili barem smanjite unos čokolade ako primijetite da uzrokuje zatvor.

Vitamini

Vitamini u pravilu ne uzrokuju zatvor, ali neki spojevi koji dolaze u sastavu multivitaminskih suplemenata (kalcij i željezo) mogu stvarati probleme.

Stručnjaci savjetuju da pripazite na unos željeza i kalcija. Ako su ovi minerali potrebni zbog različitih medicinskih stanja (osteoporoza, anemija) trebate se posavjetovati s liječnikom oko pravilne prehrane i suplemenata koji će smanjiti rizik od nastanka zatvora.

Laksativi

Vjerovali ili ne, laksativi također mogu uzrokovati zatvor. Njihova uloga je da potaknu rad crijeva, ali prekomjerno uzimanje laksativa može imati suprotan učinak.

Ako duže vrijeme uzimate laksative, dolazi do stvaranja ovisnosti. Naime, crijeva ćete naviknuti na to da će uz pomoć laksativa odrađivati svoju ulogu i na taj način ih možete ulijeniti.

Nemojte nikakve lijekove, uključujući i laksative, uzimati duže od preporučenog razdoblja uzimanja.

Mliječni proizvodi

Prehrana koja je bogata mliječnim proizvodima, ali i jajima i mesom, može usporiti rad probavnog sustava. Smanjite unos ovih namirnica i povećajte unos vlakana. Preporučeni dnevni unos vlakana je 20 do 35 grama.

Ako ne možete odoljeti navedenim namirnicama, konzumirajte ih zajedno s namirnicama koje su dobar izvor vlakana.

Antidepresivi

Zatvor može biti povezan s uzimanjem antidepresiva jer oni ometaju rad probavnog trakta, ali i drugih organa. Najčešće je povezan s tricikličkim antidepresivima (TCA).

Ako uzimate antidepresive i primijetili ste ovu nuspojavu, jedite namirnice bogate vlaknima ili namirnice s blagim laksativnim djelovanjem koje će omekšati stolicu i potaknuti rad crijeva.

Depresija

Ironično, ali stanje koje se liječi antidepresivima (koji mogu uzrokovati zatvor), također može uzrokovati zatvor.

Baš kao i hipotireoza, depresija može usporiti rad metaboličkog sustava, uključujući i rad probavnog sustava. Osobe koje pate od kroničnog zatvora i depresije trebaju potražiti savjet liječnika ili ljekarnika.

Antacidi

Odlični su za ublažavanje žgaravice, ali neke vrste antacida mogu uzrokovati zatvor, naročito oni koji sadrže kalcij ili aluminij.

Srećom, u ljekarnama se mogu naći različiti lijekovi koji ublažavaju žgaravicu i u znatnoj manjoj mjeri povećavaju rizik od nastanka zatvora.

Probajte problem riješiti u korijenu. Naime, ako često patite od žgaravice, smanjite unos hrane koja uzrokuje žgaravicu. Ako vam ništa ne pomaže, obratite se liječniku jer žgaravica može biti znak drugih potencijalno opasnih medicinskih stanja.

Vitashop