Kratke trudničke osnove

Kratke trudničke osnove

Kratke trudničke osnove
  • Objavljeno: Utorak, 17.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Trudnoća je prirodna kao i riječ evolucija, zapravo možemo reći da je ona sama po sebi evolucija.  Postoji nekoliko pravila koje treba slijediti, a sve ostalo radite po osjećaju. Stvari o kojima razmišljaju većina budućih majki su prilično jednostavne, a isto tako ne postoji oskudica savjeta od strane obitelji, prijatelja i rodbine (većinom netraženih), posebno na temu prehrane i vježbanja.

Ovdje su neke osnovne stvari koje treba razmotriti u trudnoći:

Koliko jesti?

Trudnicama se uvijek govori da jedu za dvoje, sebe i bebu. Rezultat toga je prejedanje. Najbolje je jesti zdravu hranu i povećavati težinu i kalorije s vremenom na kontrolirani način. Povećan apetit je uobičajena stvar u trudnoći. On nastaje zbog hormonalnih promjena. Najbolje je prepustiti se osjećaju, ali ono što želite je jesti u malim količinama, tako da ne dobijete previše težine odjednom.

Žene koje su svjesne svoje prehrane prije začeća imaju običaj baciti oprez u vjetar i upustiti se u prava prejedanja. U biti bi trebalo biti suprotno. Treba jesti pravu i zdravu hranu, jer ono što jedete je i prehrana vašeg fetusa. Žene s prošlošću debljanja su također osjetljive na gestacijski dijabetes.

Postoji tendencija kod nekih žena da jedu puno visokomasne hrane, a pravi problem je da to može dovesti do nakupljanja masnih naslaga u pupčanoj vrpci, što onda smanjuje dotok krvi do bebe. Krajnji rezultat je manja i neuhranjena beba. Bolji način konzumiranja masti je putem orašastih plodova koje nemojte pržiti, a to su bademi, kikiriki, orasi itd... Svi oni bogati su mineralima i vitaminom E, a bitna su karika u rastu fetusa.

Ako imate potrebu za slatkim, onda je najbolje konzumirati voće, jer je fruktoza puno bolja za vas od bilo kojeg drugog oblika šećera. Također odličan izbor su grožđice ili sušene marelice.

Medicinski kutak

U trudnoći se najviše govori o vitaminima B-kompleksa, vitaminu E i folnoj kiselini. Što se tiče minerala tu su željezo i kalcij. Dok će većina liječnika predložiti dodatke prehrani, zdravije ih je dobiti iz prirodnih izvora kao što su povrće i sl. Svo povrće, a pogotovo tamnozeleno i lisnato je bogato željezom. Cikla, jaja, bademi i slični pružaju dovoljno kalcija i vitamina E.

Tjelovježba

Iako se vježbanje može nastaviti tijekom trudnoće, nemojte vršiti pritisak na trbuh. Hodanje je najbolji način da ostanete zdrava i fit, a štoviše presudno je za cirkulaciju. Bilo koji drugi oblik vježbanja koji želite raditi, trebao bi biti vršen uz suglasnost ginekologa i pod nadzorom.

Važno je imati sretnu trudnoću i pokušati se opustiti! Uživajte  u maženju i budite spremni promijeniti život ...

Vitashop