Savjeti za konzumaciju ugljikohidrata za dijabetičare

Savjeti za konzumaciju ugljikohidrata za dijabetičare

Savjeti za konzumaciju ugljikohidrata za dijabetičare
  • Objavljeno: Srijeda, 18.06.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Moja obitelj

Ugljikohidrate pronalazimo u brojnim namirnicama. Oni tijelu predstavljaju izvor energije kojeg tijelo odmah koristi ili pohranjuje pa koristi kasnije. Postoje različite vrste ugljikohidrata koje različito djeluju na razinu šećera u krvi.  

Jednostavni ugljikohidrati

Oni sadrže jednu ili dvije vrste šećera pa ih tijelo poprilično brzo i jednostavno razgrađuje. Jednostavni ugljikohidrati, kao što je bijeli šećer, se nalaze u raznim gotovim proizvodima. Šećeri, koje pronalazimo u mlijeku i voću uzrokuju nagli porast razine šećera u krvi.

Složeni ugljikohidrati

Oni sadrže tri ili više vrsta šećera. Tijelo se treba malo više namučiti da ih razgradi i samo probavljanje traje znatno dulje. Primjeri složenih ugljikohidrata su špinat, smeđa riža, grahorice i neke vrste voća. Složeni ugljikohidrati mogu sadržavati vlakna koja su topiva u vodi, kao i ona koja nisu. Obje vrste vlakana su dobre za vaš organizam.

Glikemijski indeks

Glikemijski indeks (GI) grupira namirnice prema tome koliko brzo podižu razinu šećera u krvi. Namirnice s niskim glikemijskim indeksom su one koje vam trebaju. No, to ne znači da ćete trebati rjeđe kontrolirati razinu šećera u krvi, već da će ona većinu vremena biti stabilna, odnosno, da neće naglo rasti ili padati.

Kako ugljikohidrati podižu razinu šećera?

Tijelo ugljikohidrate iz hrane razgrađuje i pretvara u glukozu, koju potom koristi kao izvor energije. Povišena razina glukoze potiče oslobađanje inzulina, čija je uloga kontrola razine glukoze. Osobe koje imaju dijabetes susreću se s problemima oko proizvodnje inzulina i samim time s održavanjem zdrave i stabilne razine glukoze u krvi.

Odaberite zdravije ugljikohidrate

Ograničite unos dodanih šećera. Jedite raznoliko voće i povrće. Odaberite proizvode od cjelovitih žitarica, umjesto od rafiniranih. Rafinirane žitarice ne sadrže vlakna, vitamine i minerale. Kada uzimate pahuljice za doručak, potražite oznaku da su od cjelovitih žitarica.

Brojanje ugljikohidrata

Za dijabetičare je svaki gram ugljikohidrata važan. Kako biste što točnije brojali ugljikohidrate, obratite pažnju na sastav proizvoda. U većini slučajeva trebamo unijeti oko 40 grama ugljikohidrata po obroku. Dvije kriške kruha sadrže 30 grama ugljikohidrata, a jedna porcija voća sadrži 15 do 45 grama ugljikohidrata.

Možete li bez straha konzumirati voće?

Voće je dio uravnotežene i zdrave prehrane. Jedite svježe sezonsko ili smrznuto voće, koje je izvan sezone. Jedna mala breskva sadrži oko 15 grama ugljikohidrata. Jednako toliko sadrži i jedna šalica dinje. Sušeno voće je također prihvatljivo.

Dodani šećeri

Dodani šećeri su također ugljikohidrati i služe za poboljšanje okusa gotove i procesuirane hrane. Dodane šećere pronalazimo u velikom broju proizvoda, ne samo u slatkišima i sokovima, zbog čega je jako važno da jedete cjelovite namirnice i da pomno proučite sastav svakog proizvoda.

Možete li bez straha konzumirati alkohol?

Alkohol snižava razinu šećera u krvi. Ako planirate konzumirati alkohol, svakako izmjerite razinu šećera prije i poslije konzumacije. Alkohol konzumirajte u umjerenim količinama. Razinu šećera provjerite i nekoliko sati poslije kako biste bili sigurni da se nalazi u preporučenom rasponu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop