Stiglo nam je proljeće, a s njim i alergije!

Stiglo nam je proljeće, a s njim i alergije!

Stiglo nam je proljeće, a s njim i alergije!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Moja obitelj

Proljeće je doba godine koje kod velikog broja ljudi izaziva sezonske alergije. Stabla počinju cvjetati, a razina peluda postaje sve veća. Alergičari počinju primjećivati najčešće simptome alergija.

Iako ne postoji magičan lijek za proljetne alergije, postoje brojni načini pomoću kojih možete ublažiti simptome alergija. Alergeni mogu pogoršati simptome astme i uzrokovati poteškoće s disanjem, kašalj i kratkoću daha.

Pelud je najčešći uzročnik alergija. To je cvjetni prah kojeg oslobađaju stabla, trave i korovi u svrhu razmnožavanja biljaka. Kada pelud dođe u kontakt s alergičarom, imunološki sustav počinje pretjerano raditi.

Simptomi alergija su najizraženiji kada je vjetrovito jer je tada razina peludi u zraku najveća. Kišni dani će smanjiti razinu peludi.

Koji su simptomi proljetnih alergija?

  • začepljen nos
  • suzne oči
  • kihanje
  • kašalj
  • svrab u očima i nosu
  • tamni krugovi ispod očiju

Dijagnosticiranje proljetnih alergija

Ako vam nikada nije formalno dijagnosticirana proljetna alergija, a primijetili ste navedene simptome tijekom proljetnih mjeseci, obratite se liječniku.

Testiranje na alergije se radi tako da liječnik pod kožu ruke ili leđa stavi malu količinu alergena. Ako ste alergični na spoj, pojavit će se mala crvena oteklina. Osjetljivost na alergene se može otkriti pomoću testiranja uzorka krvi. Ipak, ako ste osjetljivi na jedan alergen, to ne znači da ćete početi kihati ili kašljati kada dođete u kontakt s njim.

Liječenje

Liječnici vam mogu preporučiti neke lijekove, a najčešći su:

Antihistaminici

Ublažavaju simptome alergija tako da smanjuju razinu histamina, spoja koji se u tijelu proizvodi tijekom kontakta s alergenima.

Dekongestivi

Smanjuju začepljenost nosa, a dolaze u obliku kapi i sprejeva za nos.

Kapi za oči

Mogu ublažiti svrab i crvenilo očiju.

Iako sve ove lijekove možete uzeti bez recepta, bilo bi dobro da se prije toga posavjetujete s liječnikom. Neki antihistaminici vas mogu učiniti pospanima, stoga morate biti oprezni kada ih uzimate tijekom dana. Ako ovi lijekovi ne pomognu, liječnik vam može preporučiti neke druge lijekove.

Neki alergičari spas pronalaze u prirodnim terapijama. Iako su potpuno prirodni, to ne znači da su ti lijekovi potpuno sigurni. Neki biljni lijekovi mogu uzrokovati razne nuspojave ili smanjiti djelovanje lijekova koje uzimate, stoga je važno da se prije početka uzimanja prirodnih lijekova posavjetujete s liječnikom.

Mjere opreza

Nemoguće je u potpunosti izbjeći simptome alergija, naročito ako živite na području s puno biljaka. Ipak, simptome možete u velikoj mjeri ublažiti pomoću nekoliko savjeta:

U što većoj mjeri izbjegavajte aktivnosti na otvorenome kada je razina peludi visoka (obično u jutarnjim satima).

Držite vrata i prozore zatvorenima tijekom proljetnih mjeseci kako alergeni ne bi ušli u vaš dom. Neki pročišćivači zraka su se također pokazali učinkovitima.

Redovito perite kosu kako bi isprali nakupljenu pelud.

Usisavajte barem 2 puta tjedno kako bi uklonili pelud, plijesan i prašinu koja se nakuplja u vašem domu.

Vitashop