Hormoni - veličanstvena trojka

Hormoni - veličanstvena trojka

Hormoni - veličanstvena trojka
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.09.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kada hormoni uđu u jednu od 50 trilijuna stanica u tijelu, oslobađa se niz psiholoških reakcija. Bez ovog trenutka stanica nikada neće živjeti svojim punim potencijalom, bez obzira na to je li njena funkcija održavanje lijepe kože ili razgradnja šećera.

Tijekom većeg broja godina istraživanja, znanstvenici su otkrili da u ljudskom tijelu kruži oko 50 različitih hormona, ali ova trojka je najznačajnija za žene.

Estrogen

Ovo je diva među ženskim hormonima. Njegova razina počinje značajno rasti tijekom puberteta, a još značajnije padati tijekom menopauze.

Ovo razdoblje između je drugačije za svaku ženu. Premalo estrogena može uzrokovati izostanak menstruacije, a previše osjetljivost grudi, anksioznost i nagle promjene raspoloženja.

U maternici, prevelika razina estrogena može uzrokovati rast raznih tkiva (fibroidi, endometrioza). Ako ginekologa ne posjećujete redovito, raste rizik od nastanka raka.

Većinu života jajnici proizvode oko 90% estrogena, ali nakon menopauze većinu estrogena proizvode nadbubrežne žlijezde i masno tkivo.

Kako mast podiže razinu estrogena, tako će višak kilograma značiti i višak estrogena. Pretilost, naročito tijekom menopauze, može značajno narušiti cjelokupno zdravlje i povećati rizik od nastanka osteoporoze.

Progesteron

Progesteron je pomoćnik estrogena. Kada estrogen uzrokuje zadržavanje tekućine, progesteron pomaže u oslobađanju viška tekućine. Kada estrogen obnovi sluznicu maternice nakon menstruacije, progesteron potiče stvaranje sluzi.

Progesteron je nešto kompliciraniji od estrogena, a njegova uloga je da osigura začeće. Kako bi to i uspio, prije ovulacije se razina progesterona značajno povećava. Sluz postaje rjeđa, kako bi spermiji lakše oplodili jajašce.

Razina progesterona će biti najviša dan prije ovulacije, stoga je ovo odličan način da budete sigurni u vrijeme ovulacije.

Proizvodnja progesterona se smanjuje ulaskom u tridesete godine života. Kada progesteron više ne uravnotežuje estrogen, može doći do simptoma kao što su nesanica, kronični umor i anksioznost.

Testosteron

Iako ga povezujemo s mišićima, dlakama i muškarcima, testosteron je prisutan i u ženskom tijelu. Iako je količina znatno manja, nikako ju ne smijemo zanemariti.

Testosteron proizvode nadbubrežne žlijezde i jajnici. Razina testosterona kod žena se iz tjedna u tjedan mijenja pa se sukladno tome mijenja i ženino raspoloženje za seks.

Testosteron će ženi osigurati visoku razinu energije, dobru koncentraciju i zdrav libido. Kada je razina testosterona smanjena, ženski libido je također smanjen.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.