Faktori koji utječu na djelovanje inzulina

Faktori koji utječu na djelovanje inzulina

Faktori koji utječu na djelovanje inzulina
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.09.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Inzulin dijabetičare doslovno održava na životu, a njegova svrha je da pomogne tijelu u kontroliranju razine šećera u krvi.

Ipak, uzimanje inzulina može biti kompliciranije nego što izgleda. Brojni faktori utječu na djelovanje inzulina.

Koliko ste ga uzeli

Nije rijetkost da liječnici često rade male promjene u doziranju inzulina kako bi pronašli dozu koja vam najbolje odgovara. Vaša dob, tjelesna težina, fizička aktivnost, prehrambene navike i cjelokupno zdravstveno stanje utječu na određivanje najbolje doze.

Redovito mjerenje razine šećera će vam pomoći da ustanovite jeste li uzeli pravu dozu, trebate li ju malo smanjiti ili pak povećati. No, imajte na umu da se kod promjena doza najbolje posavjetovati s liječnikom.

Mjesto injektiranja

Inzulin najbrže djeluje kada ga injektirate u abdomen, odmah iznad i malo sa strane pupka. Malo sporije djeluje kada ga injektirate u nadlaktice, još sporije na nogama, a najsporije na stražnjici.

Za najbolje rezultate, odaberite 2 mjesta injektiranja. Primjerice, prije doručka inzulin injektirajte na područje abdomena, a prije večere na području prepona.

Nemojte inzulin injektirati svaki put na točno isto mjesto. Stvaranje ožiljka može otežati apsorpciju inzulina.

Vrijeme injektiranja

Inzulin se najčešće uzima neposredno prije obroka, ovisno o vrsti inzulina. Na taj način počinje djelovati prije unosa hrane.

Želite da djelovanje inzulina bude na vrhuncu kada se hrana probavlja, zbog toga ga trebate injektirati prije obroka.

Ovisno o vrsti inzulina, stručnjaci preporučuju da ga injektirate neposredno ili 20 do 30 minuta prije jela.

Količina vježbanja

Vježbanje vas može učiniti osjetljivijim na inzulin i može biti potrebno smanjiti dozu. No, nije sve tako jednostavno. Ponekad vježbanje može uzrokovati porast razine šećera, što znači da će vam trebati više inzulina.

Ako inzulin injektirate u blizini mišića kojeg ste tjelovježbom naprezali, apsorpcija inzulina može biti znatno drugačija. Trebat će vam duže vremena da shvatite na koji način tijelo apsorbira inzulin nakon tjelovježbe.

Tjelesna temperatura i temperatura zraka

Ako ste upravo izašli iz vruće kupke ili saune, inzulin će se apsorbirati puno brže nego pod normalnom tjelesnom temperaturom.

Neki stručnjaci preporučuju da injekcije držite u hladnjaku kako biste usporili apsorpciju inzulina, ali uz prethodno savjetovanje s liječnikom.

Prehrana

Hrana neće promijeniti brzinu apsorpcije inzulina, ali će utjecati na razinu šećera u krvi. Masna hrana se sporije probavlja, a inzulin može početi djelovati puno prije nego što probavljanje hrane završi. Ugljikohidrati se razgrađuju brzo i naglo podižu razinu šećera u krvi.

Dijabetičari, kao i svi ostali, trebaju jesti 3 glavna obroka i 2 do 3 međuobroka. Za dijabetičare je to malo kompliciranije jer je jako važno vrijeme uzimanja ugljikohidrata i proteina.

Unos vode

Ako vašem tijelu nedostaje vode, protok krvi prema koži će biti otežan, stoga apsorpcija inzulina može biti nešto sporija.

Dehidracija povećava razinu šećera u krvi, stoga je jako važno da svakodnevno unosite adekvatnu količinu vode.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop