Jetra - organ od velike važnosti

Jetra - organ od velike važnosti

Jetra - organ od velike važnosti
  • Objavljeno: Utorak, 29.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što jetra radi?

Jetra je vitalni organ koji ima brojne funkcije. Ona je neophodna za preživljavanje. Trenutno ne postoji način da nadomjestite nedostatak jetre na duže vremensko razdoblje. Ovaj organ igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže svih tjelesnih funkcija, od pohrane glukoze do proizvodnje hormona i detoksikacije.

Jetra je veliki, mesnati organ koji se nalazi na desnoj strani trbuha i teži oko 1.5 kilogram. Crvenkasto je smeđe boje i na dodir podsjeća na gumu, a zaštićena je prsnim košem.

Jetru čine desni i lijevi režanj. Žučni mjehur se nalazi odmah ispod jetre, zajedno s dijelovima gušterače i crijeva. Jetra i ovi organi rade zajedno kako bi omogućili probavljanje hrane i apsorpciju hranjivih tvari.

Jetra pročišćava krv

Glavna funkcija jetre je pročišćavanje krvi i uklanjanje toksina. No, jetra ima čak 500 drugih funkcija. Pospješuje probavu, pretvara ono što pojedete u energiju i pomaže tijelu da iskoristi ugljikohidrate. Također regulira gustoću krvi i vodi brigu o tome da ne dođe do nastanka krvnih ugrušaka.

Jetra je veličine nogometne lopte

Jetra teži oko 1.5 kilogram. To je drugi najveći organ u vašem tijelu, odmah nakon kože. Nalazi se na desnoj strani tijela, odmah ispod prsnog koša.

Može se regenerirati

Jetra je jedini organ u ljudskom tijelu koji ima sposobnost ponovnog rasta nakon što se jedan dio jetre ošteti ili ukloni. Zato su moguće donacije jednog dijela jetre. Ne morate biti u krvnom srodstvu s nekom osobom da biste joj mogli donirati dio jetre.

Detoksikacija jetre nema pretjeranog smisla

Neke osobe rade detoksikaciju jetre na način da ograniče svoju prehranu na određene vrste sokova ili namirnica kako bi potaknule izbacivanje toksina. Ne postoji znanstveni dokaz da detoksikacija jetre uistinu pomaže. Umjesto toga biste trebali usvojiti zdrave prehrambene navike koje će jetri omogućiti sve potrebne nutritivne tvari.

Alkohol oštećuje stanice jetre

Jetra je zaslužna za razgrađivanje alkohola kako bi on što prije napustio vaše tijelo. Prekomjerna konzumacija alkohola može uzrokovati oštećenja stanica jetre. Postoji više vrsta bolesti jetre uzrokovane prekomjernom konzumacijom alkohola - masna jetra, alkoholni hepatitis i alkoholna ciroza.

Bolesti jetre često ne uzrokuju nikakve simptome

Bolesti jetre mogu jako dugo biti neprimijećene zato što često ne uzrokuju nikakve simptome. Najčešći simptomi su kroničan umor i bolovi u mišićima. Također može doći do svraba kože, naticanja abdomena, tamne mokraće, zbunjenosti ili žutila u očima. Posjetite liječnika ako sumnjate na bolesti jetre.

Bolesti jetre se lako mogu spriječiti

Smanjenje konzumacije alkohola, masne i začinjene hrane i redovita tjelovježba mogu spriječiti nastanak bolesti jetre. Održavanje zdravlja jetre znači održavanje zdravlja cjelokupnog organizma. Jetra vašu krv održava zdravom, a krv svaku tjelesnu stanicu opskrbljuje kisikom i hranjivim tvarima. Kada je narušeno zdravlje jetre, sve tjelesne stanice postaju ugrožene.