Položaj cerviksa tijekom ciklusa

Položaj cerviksa tijekom ciklusa

Položaj cerviksa tijekom ciklusa
  • Objavljeno: Četvrtak, 27.06.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jedan od načina da bolje upoznate svoje tijelo i ciklus je provjera položaja cerviksa. Na taj način ćete primijetiti sve promjene koje se događaju tijekom mjeseca i prepoznati najplodnije dane u mjesecu. Pomoći će vam da lakše prepoznate dolazak ovulacije, bez obzira na to planirate li trudnoću ili ne.

Ako ste pratili položaj cerviksa i bilježili ovulaciju, a još uvijek ne možete začeti, vrijeme je da se obratite stručnjaku. Žene koje su mlađe od 35 godina i pokušavaju začeti dulje od godine dana, kao i žene koje su starije od 35 godina i pokušavaju začeti dulje od 6 mjeseci, svakako trebaju potražiti savjet liječnika.

Kako provjeriti položaj cerviksa?

Provjeravanje položaja cerviksa treba malo izvježbati. Najbolje je da to radite nakon tuširanja ili kupke.

Uvijek operite ruke prije nego počnete provjeravati položaj cerviksa. Pobrinite se da nokti nisu predugački kako ne bi došlo do ozljeda.

Sjednite, čučnite ili stanite s jednom nogom podignutom na rub kauča ili kade. Važno je da svaki put položaj cerviksa provjeravate u istom položaju.

Nježno gurnite jedan ili dva prsta u vaginu. Osjetite ćete cerviks, nalazi se na prednjem dijelu vagine (prema pupku).

Položaji cerviksa

Položaj i tekstura cerviksa se mijenja tijekom ciklusa. Tijekom menstrualnog krvarenja, cerviks se spušta, tvrd je i pomalo se otvara kako bi se otpustila krv. Na dodir će vas podsjećat na vrh nosa.

Nakon završetka menstrualnog krvarenja, cerviks ostaje nisko i ostaje tvrd, a otvor prema maternici se polako zatvara.

Kako se ovulacija bliži, tako se cerviks podiže i postaje mekši i vlažniji.

Pri samom početku ovulacije, cerviks na dodir podsjeća na usne i otvara se kako bi omogućio protok sperme. Ponekad se može činiti da je nestao, a to znači da je postao toliko mekan da se stopio sa zidovima vagine i podignuo toliko visoko da ga ne možete dohvatiti prstima. Ovo je vaše najplodnije razdoblje i savršeno vrijeme da probate začeti.

Nakon ovulacije cerviks se iznova spušta i postaje čvršći, opet podsjeća na vrh nosa. Otvor će se smanjiti. Ovo se može dogoditi odmah nakon ovulacije, ali i nekoliko sati ili nekoliko dana poslije ovulacije.

Ako je došlo do začeća, cerviks se podiže i postaje mekši. Otvor se polako zatvara. Trebate imati na umu da je ovo drugačije kod svake žene i nije potpuno pouzdan pokazatelj trudnoće.

Nije svim ženama ugodno samostalno izvoditi ovakve preglede, ali je ovo odličan način da bolje upoznate svoje tijelo. Na ovaj način možete kontrolirati svoje plodne i neplodne dane i lakše planirati začeće.

Vitashop