Spriječite nastanak proširenih vena!

Spriječite nastanak proširenih vena!

Spriječite nastanak proširenih vena!
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.09.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Čak 50% žena ima problema s proširenim venama. Vene postaju manje elastične i oslabljuju s godinama, stoga su proširene vene problem koji se najčešće javlja kod osoba starije dobi.

Iako je oko 50% ukupnih uzročnika proširenih vena povezano s genetikom, postoje neke stvari koje mogu pomoći smanjiti rizik od pojave proširenih vena.

Krećite se

Pretilost povećava pritisak na noge i krvožilni sustav, a samim time će povećati rizik od nastanka proširenih vena.

Svakodnevna tjelovježba i održavanje zdrave tjelesne težine će poboljšati cirkulaciju i održati vene zdravima i jakima. Za dodatno poboljšanje cirkulacije, fokusirajte se na jačanje mišića cijelog tijela, naročito nogu.

Nemojte prekrižiti noge dok sjedite

Znamo da je to ženstveno, ali križanje nogu dok sjedite povećava pritisak na krvne žile. Ako se ne možete suzdržati, držite noge prekrižene kraće vrijeme.

Istraživanja su pokazala da žene, koje češće sjede s prekriženim nogama, imaju povećan rizik od nastanka proširenih vena.

Kupite kompresijske čarape

Možda nisu privlačne, ali će vam svakako dobro doći. Ako znate da ćete jedan dan dugo stajati ili sjediti, svakako obucite kompresijske čarape.

One će poboljšati cirkulaciju i spriječiti slabljenje vena koje se javlje zbog višegodišnjeg prekomjernog sjedenja ili stajanja.

Unosite suplemente

Istraživanja su pokazala da suplementi divljeg kestena ojačavaju vene i smanjuju otečenost. Osim divljeg kestena postoji suplement bora koji također pruža potporu krvnim žilama.

Važno je da se prije početka uzimanja suplemenata posavjetujete s liječnikom, naročito ako patite od medicinskih stanja i već uzimate neke lijekove.

Pripazite na unos soli

Osim što škodi cjelokupnom zdravlju, prekomjeran unos soli povećava rizik od nastanka proširenih vena. Sol također potiče zadržavanje vode u tijelu, što može prouzročiti otečenost ruku i nogu.

Povećajte unos vlakana

Kronični zatvor stvara dodatan pritisak na krvožilni sustav vašeg abdomena. Sve se to odražava na vaše noge. Povećanje unosa vlakana putem različitog voća i povrća će pomoći u sprječavanju zatvora.

Izbjegavajte potpetice

Istraživanja su pokazala da mišići listova slabije rade kada nosite visoke potpetice. Slabiji rad mišića znači i slabiju cirkulaciju.

Sve to oslabljuje krvne žile, uzrokuje njihovu otečenost i u konačnici proširene vene. Ako osjećate napetost u mišićima listova nakon nošenja visokih potpetica, uzmite nekoliko dana pauze.

Držite noge u zraku

Svaki put kada ste u prilici podignite noge. Dok gledate televizor, ručate za stolom ili dok spavate. Na taj način ćete smanjiti razinu pritiska na venama i poboljšati cirkulaciju.

Vitashop