Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

3 koraka zdravog starenja

3 koraka zdravog starenja

3 koraka zdravog starenja
  • Objavljeno: Srijeda, 15.07.2015.
  • Broj pregleda: 429
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Health and Place, su znanstvenici ustanovili da postoje koraci koji će vam omogućiti što zdraviju treću dob.

Znanstvenici su proučavali svakodnevne životne navike osoba u dobi od 65 do 86 godina, analizirali cjelokupno zdravstveno stanje i procjenjivali duljinu životnog vijeka kod svakog sudionika. Došli su do zaključka da sudionici, čije je zdravstveno stanje za njihovu dob optimalno, imaju usvojene sljedeće 3 životne navike:

  • Redovito sudjeluju u društvenim aktivnostima
  • Redovito provode vrijeme u prirodi
  • Vode brigu o svojem mentalnom zdravlju

Znanstvenici posebno ističu važnost boravka u prirodi. Prethodna istraživanja su pokazala da osobe, koje češće provode vrijeme u prirodi, imaju bolje mentalno zdravlje i bogatiji društveni život.

"Slušanje zvukova prirode, kao što su zvukovi vode, vjetra ili ptičjeg pjeva, ima iznimno pozitivan učinak na zdravlje", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Jessica Finlay.

Boravak u prirodi potiče osobe treće životne dobi da budu fizički i psihički aktivniji. To ujedno razvija i njihove društvene vještine, koje su u toj dobi obično već zanemarene. Ova 3 koraka su, ističu znanstvenici, ključni kako biste produljili svoj životi vijek, a istovremeno smanjili rizik od nastanka niza teških bolesti.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti