Namirnice koje ublažavaju simptome alergija

Namirnice koje ublažavaju simptome alergija

Namirnice koje ublažavaju simptome alergija
  • Objavljeno: Utorak, 19.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Proljetne alergije su uzrokovane prekomjernom osjetljivošću na čestice, čija je koncentracija tijekom proljeća u zraku nešto veća. Imunološki sustav te čestice doživljava kao prijetnju i počinje oslobađati IgE antitijela, koja sadržavaju stanice s histaminima. Histamin se oslobađa kada alergeni iritiraju imunološki sustav, potom uzrokuju svrbež, naticanje i začepljenost na području dišnog sustava.

Većina lijekova za ublažavanje simptoma alergija može uzrokovati neželjene posljedice. Često se propisuju steroidi, ali dugoročno uzimanje steroida može uzrokovati dugoročne neželjene posljedice. Postoje prirodni spojevi koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergija, a većinu njih vjerojatno već imate.

Vitamin C

Poznato je da vitamin C jača imunološki sustav, a ujedno može ublažiti simptome alergija jer ima protuupalno djelovanje. Neke od namirnica, koje su bogate vitaminom C (više od naranče), su ljute papričice, paprika babura, brokula, kelj, papaja, jagode, prokulice i ananas.

Kvercetin

Kvercetin je flavonoid koji ima antioksidacijsko djelovanje. Kvercetin neutralizira slobodne radikale i ima protuupalno djelovanje. Namirnice, kao što su češnjak, luk, jabuke i kajenski papar su odličan izvor kvercetina.

Jabuke i orasi

Nekoliko istraživanja je pokazalo da redovita konzumacija jabuka može pomoći u ublažavanju simptoma alergija. Kora jabuka sadrži kvercetin i moćne antioksidante - polifenole. Orasi su odličan izvor magnezija i vitamina E - magnezij ublažava kašalj i kihanje, a vitamin E jača imunološki sustav.

Jabučni ocat

Jabučni ocat ima protuupalno djelovanje, a istraživanja su pokazala da dugoročno uzimanje jabučnog octa jača imunološki sustav i pomaže u prevenciji alergijskih napadaja. Najjednostavniji način da konzumirate jabučni ocat jest da 2 žlice octa dodate u šalicu tople vode i popijete.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti