Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Borovnice produljuju život vijek

Borovnice produljuju život vijek

Borovnice produljuju život vijek
  • Objavljeno: Utorak, 14.07.2015.
  • Broj pregleda: 645
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Borovnice su uistinu jedna od najzdravijih namirnica svijeta. Odličan su izvor različitih vitamina, minerala i bioaktivnih spojeva, kao što su antocijanini. Imaju odlična antioksidacijska svojstva, a spoj različitih nutritivnih spojeva ih čini namirnicom vrijednom uvrštavanja u svakodnevne prehrambene navike.

Svaka stanica u svojem sastavu ima DNA koja se starenjem sve lakše ošteti i sve teže obnavlja. Kada je DNA oštećena, tada se povećava rizik od nastanka niza teških bolesti koje skraćuju životni vijek i uzrokuju prijevremenu smrt.

Borovnice, zahvaljujući svojem snažnom antioksidacijskom djelovanju, mogu usporiti proces starenja stanica i smanjiti rizik od oštećenja DNA. Na taj način direktno sudjeluju u prevenciji kroničnih bolesti koje skraćuju životni vijek.

Jedno istraživanje američkih znanstvenika je pokazalo da osobe, koje redovito konzumiraju borovnice, imaju za čak 28% dulji životni vijek, u odnosu na osobe koje borovnice konzumiraju rijetko ili nikako. Kada započnete s redovitom konzumacijom borovnica, počet ćete uživati u nizu prednosti koje one pružaju za zdravlje, a neke od najznačajnijih su:

  • Pospješuju zdravlje živčanog sustava
  • Štite stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala
  • Smanjuju rizik od nastanka kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i različite vrste raka

Prije početka svakonevnog konzumiranja borovnica se svakako posavjetujte s liječnikom, naročito ako patite od nekih bolesti ili uzimate lijekove. Više o pozitivnom djelovanju borovnica na zdravlje pročitajte ovdje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti