3 prednosti kivija

3 prednosti kivija

3 prednosti kivija
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.07.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kivi je jedna od najzdravijih namirnica u svijetu, a ujedno je jedan od najboljih izvora vitamina C. U sastavu kivija pronalazimo vitamin K, koji pomaže u apsorpciji vitamina D. Ovo egzotično voće je odličan izvor folne kiseline, kalija, vitamina E, beta karotena, vlakana, magnezija, bakra i fosfora.

Ublažava simptome bolesti respiratornog sustava

Ovo je jedna od najpoznatijih prednosti kivija. Kivi, kao i sve ostale namirnice s visokim udjelom vitamina C, ublažava kašalj, kihanje i olakšava iskašljavanje. Kivi može pomoći u ublažavanju simptoma astme i ubrzati oporavak od gripe i prehlade.

Pospješuje zdravlje kardiovaskularnog sustava

Kivi sadrži visoki udio vitamina C, polifenola i kalija, zbog čega pomaže u prevenciji krvnih ugrušaka, pospješuje rad srca i smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze. Za razliku od aspirina, kivi rizik od nastanka krvnih ugrušaka smanjuje bez negativnih posljedica.

Pospješuje zdravlje očiju

Kivi sadrži lutein i zeaksantin, dva spoja za koja je dokazano da pospješuju zdravlje očiju. Redovitom konzumacijom kivija možete smanjiti rizik od nastanka bolesti očiju. Kivi će zaštititi oči od negativnog djelovanja ultraljubičastog zračenja.

Stručnjaci ističu da se, prije početka redovite konzumacije kivija, svakako posavjetujete s liječnikom, naročito ako patite od nekih bolesti ili uzimate lijekove. Više o pozitivnom djelovanju kivija na zdravlje pročitajte ovdje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti