3 razloga zbog kojih treba jesti bundevu

3 razloga zbog kojih treba jesti bundevu

3 razloga zbog kojih treba jesti bundevu
  • Objavljeno: Subota, 13.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osim što poboljšava zdravlje srca i štiti zdravlje očiju, bundeva je ukusan izvor hranjivih tvari. Bundeva je puno više od lijepe dekoracije za dom tijekom jeseni. S manje od 100 kalorija po obroku, ona je odličan prilog i dodatak svakom jelu.

Odličnog okusa je, prepuna je antioksidansa i vitamina pa otkrijte 3 razloga zbog kojih biste ju trebali jesti:

Štiti oči

Bundeva je odličan izvor beta karotena, luteina i zeaksantina. To su antioksidansi koji štite zdravlje očiju i smanjuju rizik od nastanka raznih bolesti očiju. Na prijmer, prehrana bogata beta karotenom može odgoditi slabljenje vida i njegov gubitak uzrokovan raznim oblicima makularnih degeneracija.

Mršavljenje

Zamijenite bijelu rižu i tjesteninu s bundevom. Jedna šalica bundeve sadrži tek 80 kalorija, u odnosu na šalicu tjestenine koja sadrži oko 234 kalorije. Osim toga, bundeva je odličan izvor vitamina A i C, dok bijela riža i tjestenina nisu naročito nutritivne.

Zdrava grickalica

Pečene sjemenke bundeve predstavljaju odličnu zamjenu za razne nezdrave grickalice jer, osim što su izvrsnog okusa, one su i zdrave. Isperite sjemenke, osušite ih i pecite u pećnici oko 20 minuta na 80°C kako bi sjemenke zadržale sva hranjiva svojstva.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti