3 opasnosti koje vam prijete na roštiljanju i kako ih spriječiti

3 opasnosti koje vam prijete na roštiljanju i kako ih spriječiti

3 opasnosti koje vam prijete na roštiljanju i kako ih spriječiti
  • Objavljeno: Subota, 04.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Lijepo vrijeme i ljetni dani odlična su prilika za okupljanje prijatelja i uživanju u roštilju. No, opasnost nikad ne spava pa zato pripazite na sljedeće pojave koje vam mogu uništiti cijeli dan.

Sharing is (not) caring!

Neovisno o tome koliko ste dobri s nekime, sigurno se ne želite družiti i s njegovim klicama. Zato je pranje ruku prioritet na otvorenim okupljanjima.

"Kada razmišljam o bolesti uzrokovanoj hranom na roštilju ili kuhanju, prva stvar koja mi pada na pamet nije određena hrana sama po sebi, već ponašanja koja mogu povećati rizik", rekla je Ellen Shumaker, voditeljica Sveučilišnog programa sigurnosti hrane u zajednici Sjeverne Karoline.

Jedan od čestih primjera tijekom ovakvih druženja je zaboravljanje pranja ruku nakon obavljanja nužde. Zamislite samo osobu koja s neopranim rukama uzima kruh i meso čime samo podiže mogućnost zaraze drugih okupljenih. Zbog toga je dobro ponijeti i maramice ili sredstvo za dezinfekciju ruku na okupljanje.

Hrana se isto ne želi sunčati

Jeste li znali za zonu opasne temperature? Radi se o rasponu temperatura između 4 i 60 stupnjeva Celzija u kojem se bakterije počnu razmnožavati i udvostručuju dvostruko brže nego inače. „Hrana ne smije biti u toj zoni dulje od dva sata“, tvrdi Jeff Nelken, inspektor za sigurnost hrane. Neklen dodaje kako se hladna jela ne smiju držati vani dulje od 60 minuta te ih je preporučljivo držati na 4°C.

Dobar savjet kojim možete pratiti temperaturu mesa na roštilju je i džepni termometar za hranu. Prema Nelkenu, preporučljivo je toplu hranu poput mesa držati iznad 60°C. Također, stavljajte manje porcije mesa na roštilj kako biste izbjegli gomilanje hrane vani i kako bi ona ostala izvan opasne zone.

Ispeci pa jedi!

Sirovo i pečeno meso zajedno su veliki NE! Preporučljivo je imati određeni tanjur i pribor za pripremu jela koji su isključivo namijenjeni rukovanju sirovim mesom te koji se ne bi smjeli miješati s pečenim mesom. Ako pečete povrće, savjetujemo da prvo temeljito očistite roštilj i koristite poseban pribor.

Kako biste bili sigurni da je meso temeljito pečeno, Nelken i Shumaker preporučuju džepni termometar za hranu. Unutarnja temperatura mesa ovisi o samom mesu, a preporučuje se za piletinu 71-75°C, svinjetinu 65-70°C, govedinu 60-65°C.

Primjenom ovih savjeta, vaše društvo i vi više će uživati u pripremljenim specijalitetima. Vjerujemo kako ćete nakon ovoga postati organizator najboljeg roštilja u svom društvu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti