Čuvanje kuhanog i pečenog mesa u hladnjaku? Da, ali samo ako slijedite ova pravila

Čuvanje kuhanog i pečenog mesa u hladnjaku? Da, ali samo ako slijedite ova pravila

Čuvanje kuhanog i pečenog mesa u hladnjaku? Da, ali samo ako slijedite ova pravila
  • Objavljeno: Srijeda, 30.03.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Znamo da hranu ne treba bacati, pogotovo ako je riječ o skupljim namirnicama kao što je meso. Srećom, kao i većina ostale hrane, kuhano i pečeno meso možete spremiti za kasnije, međutim samo ako je pohranjeno na siguran način. Bez obzira na termičku obradu, na mesu se mogu stvoriti bakterije kao što su Escherichia coli i Salmonella, koje mogu uzrokovati ozbiljno trovanje hranom. To je pogotovo opasno za djecu mlađu od 5 godina, osobe starije od 65, ljude kojima je imunološki sustav oslabljen i trudnice. Prema upozorenju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kako bi meso u vašem hladnjaku bilo sigurno za konzumiranje, morate ga pravilno pospremiti.

Pravila za spremanje kuhanog i pečenog mesa u hladnjak

1. Nemojte stavljati meso u hladnjak ako ga niste prethodno izrezali

Kuhano i pečeno meso nikada ne biste trebali stavljati u hladnjak u komadu. Velike komade mesa najprije narežite i zatim spremite. Ovo je važno jer će se manji komadi mesa brže ohladiti i tako će se spriječiti rast bakterija.

2. Nemojte dugo čekati sa spremanjem mesa u hladnjak

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti ističu da ostatke mesa trebate u roku od 2 sata nakon termičke obrade staviti u hladnjak na temperaturu od 4 stupnja. Međutim, kada je meso stajalo na visokim temperaturama, primjerice ljeti, trebate ga staviti u hladnjak u roku od maksimalno sat vremena.

3. Kuhano i pečeno meso ne može zauvijek stajati u hladnjaku

Iako je termički obrađeno i pravilno pohranjeno, rok trajanja mesa u hladnjaku nije beskonačan i razlikuje se ovisno o vrsti. Prema preporukama američkog Ministarstva poljoprivrede, kuhana slanina i kobasica mogu stajati u hladnjaku tjedan dana na temperaturi od 4 stupnja ili manjoj. Ostalo meso, uključujući perad, bit će sigurno za konzumaciju maksimalno 3 do 4 dana.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti