Što mladi muškarci trebaju znati o raku testisa

Što mladi muškarci trebaju znati o raku testisa

Što mladi muškarci trebaju znati o raku testisa
  • Objavljeno: Srijeda, 21.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rak testisa je relativno rijedak i postotak izlječenja je oko 95% ukoliko se rak otkrije rano, tj. prije nego što je metastazirao u ostale dijelove tijela.

Prema mišljenju Američkog udruženja za rak, najveći rizik za nastanak raka testisa predstavlja nespušteni testis, tj. testis koji se nije spustio, nego se nalazi ili u trbuhu, gdje je i nastao, ili u preponskom kanalu kroz koji prirodno prolazi na putu za skrotum. Smatra se da temperatura tijela koja je viša za nekoliko stupnjeva od temperature u mošnjama nepovoljno utjče na testis.

Od raka testisa najčešće oboljevaju osobe između 17. i 35. godina starosti, a uzrok još nije potpuno razjašnjen. U svakom slučaju, to je rak sa najboljom prognozom u toj starosnoj dobi.

Ukoliko se ne otkrije na vrijeme, rak testisa će uznapredovati i određeni broj pacijenata će umrijeti od ove bolesti, dok će drugi biti podvrgnuti ekstenzivnim kirurškim operacijama, terapiji citostaticima (hemoterapija), zračnoj terapiji, ili pak kombinaciji sve tri terapije.

Da bi se to preduhitrilo, svim muškarcima se preporučuje da jedanput mjesečno sami pregledaju svoje testise vrlo jednostavnim postupkom. Naime, potrebno je testis opipati tako što će ga postaviti između palca i kažiprsta i pokušati da vide da li postoji neka oteklina ili pak izrasalina. Normalan testis je jajastog oblika i potpuno gladak. Također je potrebno utvrditi da li postoji razlika u veličini između testisa.

Ukoliko se primjeti neka promjena na testisu, treba otići liječniku, koji će utvrditi da li je potrebno dalje ispitivanje i eventualno liječenje.

Smatra se da ne postoji ni jedan razlog da muškarci navedene životne dobi jednom mjesečno sami sebi ne pregledaju testise.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije