6 zdravstvenih prednosti beta karotena

6 zdravstvenih prednosti beta karotena

6 zdravstvenih prednosti beta karotena
  • Objavljeno: Četvrtak, 27.04.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Snažna antioksidativna svojstva

Beta karoten spada u skupinu antioksidanta koji jačaju imunološki sustav i štite tijelo od štetnih slobodnih radikala, što je glavni uzrok starenja i degeneracije.

Zdrava trudnoća

Istraživanja pokazuju da vitamin A spada u skupinu najvažnijih vitamina tijekom trudnoće i dojenja. Vitamin A igra važnu ulogu u zdravom razvoju fetusa i novorođenčadi, a razvoj pluća i sazrijevanje, posebno su važni. Ovaj vitamin je posebno bitan i za dojenčad i malu djecu za izgradnju snažnog imunološkog sustava. Prema nekim istraživanjima, trudnice i dojilje bi trebale povećati unos vitamina A za čak 90%, no prije konzumacije se svakako konzultirajte s liječnikom.

Štiti kožu

Beta karoten štiti kožu od štetnih zračenja sunca, nadraženosti, crvenila i opeklina.

Iskoristite beta karoten za zdraviji izgled kože!

Čuva zdravlje očiju

Beta karoten i drugi antioksidanti mogu usporiti napredovanje makularne degeneracije povezane sa starošću, što uzrokuje promjene vida koje ponekad dovode i do sljepoće. Antioksidanti su učinkoviti u usporavanju simptoma makularne degeneracije jer smanjuju oksidativni stres koji ima značajnu ulogu u degeneraciji stanica i živaca u mrežnici oka.

Liječi oralnu leukoplakiju

Istraživanja pokazuju manjak beta karotena može biti povezan s oralnom leukoplakijom koja je istaknuta zadebljanim, bijelim mrljama koje se formiraju na desnima i unutar obraza. Većina slučajeva leukoplakije je benigna, ali neki mogu ukazivati na rane znakove raka. Rezultati istraživanja pokazuju da je 23 od 26 pacijenata pozitivno reagiralo na liječenje beta karotenom.

Poboljšava zdravlje dišnog sustava

Konzumacija namirnica koje obiluju beta karotenom može poboljšati respiratornu i plućnu funkciju. Osobe koje jedu voće i povrće barem jednom dnevno imaju manje simptoma koji ukazuju na respiratorne probleme, kao što su pretjerana proizvodnja sluzi, otežano i teško disanje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti