Antioksidansi u borbi za vaše zdravlje!

Antioksidansi u borbi za vaše zdravlje!

Antioksidansi u borbi za vaše zdravlje!
  • Objavljeno: Utorak, 13.03.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kada radikali napadnu

Unutar tijela antioksidansi su prava mala vojska koja nas štiti od preranog starenja i bolesti. Antioksidanse ćete naći u brojnim namirnicama, od zelenog čaja pa sve do čokolade. Istraživanja su pokazala da štite od raka, bolesti srca i degenerativnih bolesti kao što su Parkinsonova ili Alzheimerova bolest. Također štite zglobove, smiruju bol, smanjuju mišićnu bol i umor. Zbog niza prednosti, antioksidansi su definitivno jedan od glavnih čuvara našeg zdravlja.

Prije nego što dođemo do dijela "anti", prvo trebamo objasniti "oksidacijski" dio. Osim ako ne živite na Himalaji, jedete sasvim prirodnu hranu i udišete netaknuti zrak, vi ste neprestano okruženi negativnim elementima koji oštećuju vaše stanice. Čak i vaše tijelo samo uništava svoje stanice kada je pod stresom. Ti toksini oslabljuju molekule u stanicama, što uzrokuje gubljenje elektrona, dijela koji omogućava stanicama da sinkronizirano rade. Ove molekule koje nemaju elektrone se nazivaju slobodni radikali ili oksidanti. Oni dodatno oštećuju stanice te ih automatski pretvaraju u slobodne radikale, a kao rezultat u vašem organizmu nastaje invazija slobodnih radikala.

Istražite ulogu antioksidanata u ljudskom tijelu!

Kada se slobodni radikali stvore, šteta se jako brzo širi. Slobodni radikali ulaze u krvne žile, obično pod utjecajem loših navika kao što su pušenje ili pržena hrana. Dolazi do rasta razine lošeg kolesterola, što može oštetiti arterije i uzrokovati srčane probleme. Sunčeva svjetlosti i zagađeni zrak mogu stvoriti slobodne radikale u vašim očima. Tada se oštećuje mrežnica i rožnica, zbog čega može doći do ozbiljnih problema, kao što je katarakta ili sljepoća.

Srećom, postoje prirodni načini pomoću kojih se može spriječiti nastanak slobodnih radikala, kao i njihovo štetno djelovanje. Možete ih naći u hrani koju volite, ne samo u povrću i voću, već i u čokoladi, vinu pa i govedini. Kao što im i sami naziv govori, antioksidansi zaustavljaju oksidativnu štetu i sprječavaju štirenje štete na ostale stanice.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije