Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

U ovim namirnicama se skriva vitamin A!

U ovim namirnicama se skriva vitamin A!

U ovim namirnicama se skriva vitamin A!
  • Objavljeno: Petak, 28.04.2017.
  • Broj pregleda: 423
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Crvena paprika

Crvena paprika je izvrstan izvor vitamina A. Potrebno je pojesti ½ šalice crvene paprike kako bismo zadovoljili preporučeni dnevni unos ovog vitamina.

Špinat

Postoje 2 vrste vitamina A. Vitamin A iz mesa, ribe i mliječni proizvoda, dolazi u organizam spreman za upotrebu, a provitamin A iz voća i povrća, poput špinata, tijelo mora samostalno obraditi.

Goveđa jetra

Goveđa jetra je puna vitamina A koji povoljno djeluje na imunološki sustav. Potiče stanice da rade svoj posao u obrani od infekcija i pomaže u stvaranju antitijela koja se bore protiv bilo kakvih zdravstvenih prijetnji.

Slatki krumpir

Ova namirnica je bogat izvor vitamina A. Jedan pečeni slatki krumpir daje više od 500% preporučene dnevne doze ovog vitamina.

Provjerite tko mora uzimati više vitamina!

Sladoled

Što zvuči bolje? Šalica sladoleda ili 20 konzervi tune? Vjerovali ili ne, obje verzije imaju istu količinu vitamina A (oko 20% preporučene dnevne doze). Ipak, tek 25 kuglica sladoleda po količini vitamina A može parirati jednom slatkom krumpiru.

Bundeva

Vitamin A pomaže srcu, plućima i bubrezima u obavljanju njihovih funkcija. Ako poželite nešto slatko, napravite kolač od bundeve. Osim toga, bundeva obiluje beta karotenom i antioksidantima.

Mrkva

Vitamin A čuva zdravlje očiju. Samo pola šalice sirovih mrkvi nadoknadit će preporučenu dnevnu dozu vitamina A.

Ako smatrate nemogućim unijeti u organizam dovoljno vitamina A putem hrane, potražite određene dodatke prehrani. Prije upotrebe se posavjetujte s liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti