Abortus ugrožava sve buduće trudnoće

Abortus ugrožava sve buduće trudnoće

Abortus ugrožava sve buduće trudnoće
  • Objavljeno: Petak, 18.09.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako je suditi prema najnovijem istraživanju, žene koje su napravile abortus mogle bi imati problema u budućim trudnoćama.

Kanadsko istraživanje je otkrilo da žene koje su napravile abortus u idućim trudnoćama mogu očekivati poteškoće poput preranog rođenja djeteta i bebine premale tjelesne mase.

Otkriveno je da žene koje su imale najmanje jedan abortus imaju za 72 posto povećane šanse u budućoj trudnoći roditi dijete premale težine te 90 posto veće šanse za preuranjenji porođaj.

Istraživanje je napravljeno da bi se utvrdilo zašto se sve više beba rađa prerano i s premalom tjelesnom težinom. Znanstvenici su proučili 37 istraživanja napravljenih diljem svijeta u razdoblju od 1965. do 2001. godine. Željeli su utvrditi jesu li abortusi mogući uzrok takvih pojava.

Dr Prakesh Shah koji je radio na istraživanju kaže da postoji nekoliko razloga zašto abortus utječe na buduće trudnoće. 'Najočitiji razlog je fizički, odnosno moguće oštećenje cerviksa prilikom abortusa. Mislim da bi žene kada dođu na abortus trebalo upozoriti na sve štetne posljedice koje mogu očekivati u budućim trudnoćama', istaknuo je dr. Shah.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti