Aktivan stil života sprječava Alzehimerovu bolest

Aktivan stil života sprječava Alzehimerovu bolest

Aktivan stil života sprječava Alzehimerovu bolest
  • Objavljeno: Subota, 21.04.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje podupire teoriju da svakodnevno vježbanje može znatno smanjiti rizik od nastanka Alzheimerove bolesti, čak i kod osoba starijih od 80 godina.

U istraživanju je sudjelovalo 716 ljudi, prosječne dobi od 82 godine. Znanstvenici su proučavali njihov stil života. Svaki sudionik je 10 dana na laktu nosio aktigraf - uređaj koji bilježi aktivnost pri svakom pokretu. Također su morali riješavati test pamćenja i kognitivnih sposobnosti u razdoblju od 4 godine.

Tijekom istraživanja je 71% sudionika razvilo Alzheimerovu bolest, a znanstvenici tvrde da su to sudionici kojima je razina fizičke aktivnosti bila poprilično niska.

Naime, čak iako nikada niste vodili aktivan stil života, promjena navika može svejedno pomoći kod smanjenja rizika od Alzheimerove bolesti.

"Sudionici su aktigraf nosili 24 sata dnevno kako bi izmjerio svaki njihovi pokret", FoxNews prenosi izjavu dr. Arona Buchmana.

Znanstvenici ističu kako aktigraf ne može prepoznati razliku između intenziteta tjelovježbi. Međutim, ako je aktigraf zabilježio aktivnost koja je trajala 30 minuta i više, aktivnost je dovoljno intenzivna kako bi smanjila rizik od nastanka Alzheimerove bolesti.

Dr. Buchman je dodao kako "osobama treće dobi je također važno da se kreću, što ne mora nužno biti intenzivna aktivnost, pranje suđa ili lagana šetnja će biti dovoljno i svakako bolje od sjedenja."

Dakle, čak i malo aktivniji stil života će pomoći kod očuvanja vašeg zdravlja, bez obzira na godine. Kretanje može smanjiti rizik od gubitka pamćenja, povećati volumen mozga i smanjiti štetu koja nastaje starenjem.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti