Alkohol, geni i nasilje

Alkohol, geni i nasilje

Alkohol, geni i nasilje
  • Objavljeno: Petak, 26.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti
Alkohol u kombinaciji s određenim genskim varijacijama – nasilje.

Kada se alkohol mješa sa određenim visoko aktivnim genima, rezultat mogu biti agresija i nasilje, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Poznato je da su konzumiranje alkohola i nasilje povezani. Dodatno tome, kriminalističke statistike pokazuju da su većina impulzivnih ubojstava uključivala adolescente i skupine srednje životne dobi. Istraživači u Finskoj su odlučili pronaći povezanost između ovih elemanta i nasilja.

Monoamin oksidaza A (MAOA) je protein koji razlaže monoamine kao što su serotonin, noradrenalin i dopamin. Neke varijacije gena za ovaj protein mogu uzrokovati preveliku aktivnost istog. Istraživači su promatrali MAOA gen kod 174 alkoholičara u Finskoj da vide da li to utječe na konzumaciju alkohola, starenje i nasilje.

Pronašli su da se čini da alkohol i dob djeluju prediktivno na nasilje. Na primjer, rizik za novi nasilni zločin je pao za 150% kada su pojedinci s visokom aktivnosti MAOA dosegli dob od 20 godina. Roope Tikkanen, autor studije s odjela psihijatrije na Helsinki University Central Hospital, Helsinki, kaže da smanjenje u impulzivno-agresivnom ponašanju sa starenjem među pojedincima sa visoko aktivnom MAO može biti povezana s ispravkama niske razine serotonina u centralnom živčanom sustavu.

Tikkanen je upozorio protiv genetskog testiranja pojedinaca koji su zabrinuti zbog svog rizika, objašnjavajući da se prosječna osoba vjerovatno razlikuje od prijestupnika na mnogo drugih načina u odnosu na one opisane u ovoj studiji. «Na primjer, prosječno konzumiranje alkohola u Finskoj je dva pića dnevno ili 10kg čistog alkohola ghodišnje, dok u onih gornjih 10% nasilnih prijestupnika popije otkprilike bocu 0.75 l alkohola dnevno olo oko 100kg čistog alkohola godišnje», izjavio je Tikkanen.

Rezultati su objavljeni u časopisu «Alcoholism: Clinical and Experimental Research».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti