Alzheimerova bolest mogla bi se liječiti dubokom moždanom stimulacijom

Alzheimerova bolest mogla bi se liječiti dubokom moždanom stimulacijom

Alzheimerova bolest mogla bi se liječiti dubokom moždanom stimulacijom
  • Objavljeno: Srijeda, 30.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Električnim tretmanom mogla bi se preokrenuti šteta uzrokovana Alzheimerovom bolešću.

Tehnika je poznatija kao duboka moždana stimulacija, to jest primjena električne energije izravno na određene regije mozga. Tehnika je korištena na desecima tisuća bolesnika s Parkinsonovom bolešću, a ima i ulogu u nastajanju kod Tourettovog sindroma te kod depresije.

Istraživanje provođeno na Sveučilištu u Torontu, uključivalo je šest pacijenata s bolešću. Duboka moždana stimulacija je primijenjena na forniks, dio mozga koji propušta signale na hipokampus.

Voditelj istraživanja, profesor Andres Lozano, objašnjava kako se u godini dana kod bolesnika s Alzheimerovom bolešću, hipokampus prosječno smanji za pet posto.

Nakon 12 mjeseci duboko moždane stimulacije, istraživač ističe kako je jedan bolesnik imao pet posto povećan hipokampus, a drugi je imao čak osam posto.

"Ovo je prvi put da je zabilježeno da je stimulacijom mozga na ljudskom biću, izraslo neko područje mozga," Top News citira prof. Lozana.

"Ovo sve je nevjerojatno otkriće za nas!"

Naravno, kako bi testirali da li ovo stvarno funkcionira, a da nije slučajan rezultat, znanstvenici će provesti veće istraživanje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti