Velika obitelj smanjuje majčin rizik od kardiovaskularnih bolesti

Velika obitelj smanjuje majčin rizik od kardiovaskularnih bolesti

Velika obitelj smanjuje majčin rizik od kardiovaskularnih bolesti
  • Objavljeno: Utorak, 29.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Velika obitelj je očito dobra za majčino srce, tako bar tvrde znanstvenici. Otkrili su kako žene koje su imale četiri ili više trudnoća, imaju manju vjerojatnost da će umrijeti od kardiovaskularnih bolesti, za razliku od onih koje nikada nisu rodile.

Istraživanje na gotovo 1.300 žena u postmenopauzi iz Kalifornije, otkrilo je ključni učinak prevencije moždanog udara. Majke velikih obitelji imale su manje izglede da će umrijeti od ove bolesti.

Istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji, ističu kako viša razina trudničkih hormona može imati trajne koristi za krvne žile. Također dodaju kako žene s više djece mogu imati više koristi od socijalne podrške kao rezultat svega kada budu starije.

Vodeći autor istraživanja Marni Jacobs ističe, a Daily Mail prenosi: "Žene u ovom istraživanju imale su manji rizik od kardiovaskularne smrti, ako su imale više od četiri trudnoće."

"Mehanizam po kojem se događa ovo smanjenje rizika je zasad nepoznat, međutim, možda se to sve odražava zbog veće plodnosti kod zdravijih žena, a to je opet zbog djelovanja dugotrajne izloženosti veće razine cirkulirajućeg estrogena ... a opet može biti i zbog dodatne socijalne podrške koja dolazi od veće obitelji."

Profesor Donald Peebles, glasnogovornik Kraljevskog sveučilišta s odjela opstetričara i ginekologa, ističe kako bi jedan od razloga mogao biti i da su neke od žena bez djece u biti bile neplodne, što naravno može povećati rizik od razvoja bolesti srca.

"Znamo da su žene koje žele zatrudnjeti, a ne mogu prirodnim putem, pod većim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti zbog stanja kao što su policistični jajnici," objašnjava prof. Peebles.

Poznato je da bolesti srca ubijaju sličan broj muškaraca i žena, no nije još potpuno razjašnjeno kako i na koje različite načine ih te bolesti pogođaju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti