Analgetici i rak jajnika

Analgetici i rak jajnika

Analgetici i rak jajnika
  • Objavljeno: Srijeda, 23.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Redovita upotreba analgetika koji se izdaju bez liječničkog recepta, kao aspirin ili ibuprofen, ne smanjuje rizik od pojave raka jajnika, ističu istraživači koji su to objavili u časopisu American Journal of Epidemiology.

Upala je bila predložena kao jedan od uzroka povezan s razvojem raka jajnika posebno djelujući kod ovulacije, napisala je dr. Mary Anne Rossing s Fred Hutchinson Cancer Research Center u Seattlu sa svojima kolegama.

Lijekovi s protuupalnim djelovanjem, kao aspirin i drugi nesteroidni analgetici (NSAID) bili su predloženi kako moguća terapija za sprječavanje razvoja bolesti raka jajnika.

U populacijskoj studiji, istraživači su procijenili uporabu analegitika kod 812 žena s dijagnosticiranim rakom jajnika i 1313 kontrolonih osoba (bez bolesti) koje su bile skupina za usporedbu. Ukupno 1007 žena (47%) prijavile su uzimanje acetaminofena, aspirina, ibuprofena ili drugih nesteroidnih protuupalnih analgetika u više od 5 dana na mjesec, barem 6 mjeseci zaredom.

No naprotiv, povezanost je bila uočena kod uzimanja acetamonofena i aspirina s malo povišenim rizikom za razvoj raka jajnika. Povišen rizik uočen je obično kod žena koje su sšpomenute lijekove uzimale 10 i više godina, a rizik je bio povišen za 80% kod acetoaminofena i 60% kod aspirina.

No ipak kod onih koje su uzimale aspirin, i to redovito posljednjih 5 godina imale ssu manjen rizik za razvoj raka jajnika za 40% i one koje su ga uzimale kao prevenciju srčanih bolesti za 30%.

Ti rezultati u kontekstu prijašnjih saznanja, ne pružaju nepobitne dokaze za povišen rizik od razvoj raka jajnika kod žena koje uzimaju spomenute lijekove, zaključila je dr. Rossing i njezini kolege. No ipak, to povećava značenje ukupnih dokaza i daju slabu potporu uporabi analgetika kao kemoprevenciji te bolesti.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti