Nadzor pri gubitku kilograma

Nadzor pri gubitku kilograma

Nadzor pri gubitku kilograma
  • Objavljeno: Srijeda, 23.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pretile žene koje se priključe nekom fitnes centru su sklone neuspjehu ako nemaju partnera za vježbu, osobnog trenera ili životnog trenera i uz to smanje kalorijski unos u isto vrijeme, prema dvojici istraživača sa University of Missouri u Columbiji.

Istraživači su pregledali stvarne doživljaje grupe pretilih žena koje su se ili priključile fitnes centru ili su se uključile u Weight Watchers (Kontrolori Težine) da bi izgubile kilograme.

Rezultati nakon 12 tjedana su otkrili da oba načina gubitka težine imaju prednosti i mane, ali da je najbolja kombinacija nadgledane dijete i vježbe.

Istraživači Stephen Ball i Anne Bolhofner naglašavaju da je podrška grupe važna u uspješnom programu gubitka težine. Većina žena koje su posjećivale grupu na sastancima tijekom trajanja studije su se držale programa dok su one koje su išle samo u fitnes usput odustale.

U samoj studiji Ball i Bolhofner su uspoređivali učinkovitost uključivanja u grupu Kontrolora težine i uključivanje u dvorane za vježbanje u 48 debelih žena sa sjedilačkim načinom života. 24 žene su primile 12-tjedni program u Kontrolorima težine i savjetovano im je da prate upute programa, a što je uključivalo vaganje, sastanke sa savjetovanjem i sistem monitoriranja kalorija. Preostalih 19 žena je dobilo 12-tjedno članstvo u lokalnom fitnes centru gdje se od njih zahtijevalo da rade i kardiovaskularne vježbe i vježbe s opterećenjem, oboje s umjerenim do visokim intenzitetom barem tri puta tjedno. Nije preporučena nikakva specifična dijeta, a trener ih je uputio samo na neke osnovne nutricionističke savjete.

Na kraju 12-og tjedna, 5 žena iz grupe s Kontrolorima težine je odustalo od studije i 10 žena koje su išle na fitnes. No žene koje su išle u fitnes nisu uspjele izgubiti težinu, dok su žene u drugoj grupi izgubile u prosjeku 5% tjelesne težine, većinom oko trbuha.

No ipak, nijedna grupa nije zabilježila pad u postoku masnog tkiva. Visok postotak u grupi Kontrolora težine je izgubilo ?mršavo? tkivo, a ne masti što predstavlja razlog za brigu, naglasio je Ball i svojoj izjavi. Postotak masnog tkiva se nije popravio kod nikoga jer su svi izgubili veći postotak mršavog tkiva od očekivanog, objasnio je. Prednost je zadržati mršavo tkivo zato što se povezuje s bržim metabolizmom. Gubitak mršavog tkiva usporava metabolizam. Od čega se sastoji vaš organizam je važnije od vaše težine, izjavio je Ball. Istraživači su istaknuli i da kod Kontrolora težine nisu vodili računa o postotku masnog tkiva već samo o gubitku kilograma.

Autori su napisali u časopisu Journal of Exercise Physiology da su iznenađeni da ni grupa koja je išla 12 tjedana na fitnes nije izgubila masno tkivo. Najbolje objašnjenje za to je prema njima da količina vježbanja nije bila adekvatna za promjene. Također je moguće da žene u toj grupi nisu vježbale dovoljno intenzivno koliko je preporučeno u svakom treningu. Također su naglasili da je duplo više žena odustalo u grupi koja je išla na fitnes u usporedbi s drugom grupom.

Ovi rezultati upućuju da pretile žene koje se priključe fitnes centru s nakanom da izgube kilograme ili masno tkivo će vjerovatno odustati jer je potreban dodatan nadzor u obliku osobnog trenera, partnera ili životnog trenera, zaključili su istraživači. Iako komercijalni programi za gubitak tjelesne težine isto imaju visok postotak odustajanja, grupa s potporom Kontrolora težine je bez sumnje presudan aspekt programa koji se ne može naći u fitnes centrima.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti