Tamna čokolada regulira kolesterol?
Kada je riječ o zdravstvenim prednostima čokolade, tamna čokolada je, za razliku od bijele, puno zdravija.
Znanstvenici sa Sveučilišta u San Diegu su proveli istraživanje gdje su sudionici bili 31 muškarac i žena. Oni su trebali svakodnevno jesti 50g tamne ili bijele čokolade u razdoblju od 15 dana. Njihov krvni tlak, šećer u krvi i kolesterol su izmjereni prije i poslije istraživanja.
Oni koji su jeli tamnu čokoladu na kraju istraživanja su imali nižu razinu krvnog šećera i tlaka, dok se razina kolesterola najviše smanjila, za čak 20%.
"Jedite tamnu čokoladu, a ne bijelu. Također ne zaboravite da je umjerenost ključna u svemu, pa tako i u konzumiranju čokolade", WebMD prenosi izjavu prof. Meea Younga Honga.
Znanstvenici tvrde da čokolada treba sadržavati najmanje 70% kakaa koji sadrži antioksidanse te pomažu tijelu da efikasnije iskoristi inzulin, zbog čega se smanjuje razina krvnog šećera.
S druge strane, bijela čokolada ne sadrži antioksidanse, već samo masnoće i šećer, zbog čega se otežava protok krvi.
Ovi rezultati su prezenzirani na medicinskoj konferenciji, još uvijek su preliminarni te ih se ne bi trebalo uzimati u obzir dok ih ne ocjene vanjski stručni ispitanici.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345