Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Aromaterapija može naškoditi?

Aromaterapija može naškoditi?

Aromaterapija može naškoditi?
  • Objavljeno: Subota, 01.12.2012.
  • Broj pregleda: 456
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U umjerenim količinama aromaterapija vas može osloboditi od stresa, ali dugoročno izlaganje eteričnim uljima može imati negativan učinak, otkrivaju znanstvenici.

Kineski znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 100 mladih i zdravih osoba. Izložili su ih mirisu ulja bergamota, i to u razdoblju od 2 sata. Znanstvenici su svakih 15 minuta mjerili krvni tlak i broj otkucaja srca.

U prvih sat vremena su primijetili smanjenje razine krvnog tlaka i broja srčanih otkucaja, što je pozitivno. Međutim, nakon 75 minuta su ustanovili da se broj otkucaja srca i razina krvnog tlaka počela povećavati.

Ulje bergamonta se dolazi iz citrusnog voća, a čest je sastojak parfema, ulja za masažu i koristi se za aromaterapiju.

Ipak, istraživanje je provedeno na malom broju ljudi, a znanstvenici u obzir nisu uzeli sve faktore. Naime, sudionici su bili zatvoreni u prostoriji u razdoblju od 2 sata pa je povećanje razine krvnog tlaka i broja srčanih otkucaja možda posljedica anksioznosti i nestrpljivosti.

Također, znanstvenici nisu proveli istraživanje s kontrolnom grupom, odnosno grupom ljudi koja sjedi u prostoriji, ali nije izložena nikakvim mirisima.

Iako je istraživanje potrebno nastaviti, stručnjaci ističu da trebate biti pažljivi tijekom izlaganja eteričnim uljima. Ako patite od alergije ili astme, posavjetujte se s liječnikom prije prakticiranja aromaterapije.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti