Aromaterapija može naškoditi?

Aromaterapija može naškoditi?

Aromaterapija može naškoditi?
  • Objavljeno: Subota, 01.12.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U umjerenim količinama aromaterapija vas može osloboditi od stresa, ali dugoročno izlaganje eteričnim uljima može imati negativan učinak, otkrivaju znanstvenici.

Kineski znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 100 mladih i zdravih osoba. Izložili su ih mirisu ulja bergamota, i to u razdoblju od 2 sata. Znanstvenici su svakih 15 minuta mjerili krvni tlak i broj otkucaja srca.

U prvih sat vremena su primijetili smanjenje razine krvnog tlaka i broja srčanih otkucaja, što je pozitivno. Međutim, nakon 75 minuta su ustanovili da se broj otkucaja srca i razina krvnog tlaka počela povećavati.

Ulje bergamonta se dolazi iz citrusnog voća, a čest je sastojak parfema, ulja za masažu i koristi se za aromaterapiju.

Ipak, istraživanje je provedeno na malom broju ljudi, a znanstvenici u obzir nisu uzeli sve faktore. Naime, sudionici su bili zatvoreni u prostoriji u razdoblju od 2 sata pa je povećanje razine krvnog tlaka i broja srčanih otkucaja možda posljedica anksioznosti i nestrpljivosti.

Također, znanstvenici nisu proveli istraživanje s kontrolnom grupom, odnosno grupom ljudi koja sjedi u prostoriji, ali nije izložena nikakvim mirisima.

Iako je istraživanje potrebno nastaviti, stručnjaci ističu da trebate biti pažljivi tijekom izlaganja eteričnim uljima. Ako patite od alergije ili astme, posavjetujte se s liječnikom prije prakticiranja aromaterapije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti