Miris eteričnih ulja snižava krvni tlak i pobjeđuje stres

Miris eteričnih ulja snižava krvni tlak i pobjeđuje stres

Miris eteričnih ulja snižava krvni tlak i pobjeđuje stres
  • Objavljeno: Subota, 16.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Korejski znanstvenici su utvrdili da udisanje eteričnih ulja može pomoći u smanjenju razine krvnog tlaka, i to bez ikakvi štetnih nuspojava.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, otkrivaju da udisanje eteričnih ulja u razdoblju od 24 sata smanjuje razinu hormona stresa u sastavu sline i regulira razinu krvnog tlaka.

U istraživanju su sudjelovale 83 osobe s povišenom razinom krvnog tlaka. Znanstvenici su ih podijelili u 3 grupe. Sudionici jedne grupe su u razdoblju od 24 sata nosili ogrlicu pošpricanu eteričnim uljem lavande, ylang ylanga, mažurana i nerolija. Sudionici druge grupe su nosili ogrlicu pošpricanu placebo mirisima, dok sudionici treće grupe ogrlicu nisu nosili uopće.

Rezultati eksperimenta su pokazali da udisanje eteričnih ulja odmah počinje utjecati na razinu krvnog tlaka i hormona stresa. Znanstvenike rezultati istraživanja nisu naročito iznenadili jer je već dulje vrijeme poznato da miris cvijeća, drveća i drugih biljaka ima pozitivan utjecaj na mentalno, psihičko i fizičko zdravlje.

Visokokvalitetna eterična ulja ćete teško pronaći u trgovinama kozmetičkih proizvoda. Potražite ih u specijaliziranim trgovinama. Također, izbjegavajte razrijeđena ulja. Čista ulja više koštaju, ali su dugoročno isplativija.

Saznajte zašto volimo eterično ulje od lavande!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti