Bežične slušalice dovode do razvoja karcinoma, tvrde stručnjaci!

Bežične slušalice dovode do razvoja karcinoma, tvrde stručnjaci!

Bežične slušalice dovode do razvoja karcinoma, tvrde stručnjaci!
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UN objavili su peticiju kojom tvrde da popularne Appleove slušalice AirPods nose rizik od razvoja karcinoma. Peticiju je potpisalo 250 znanstvenika koji upozoravaju da mnogi uređaji odašilju radiofrekventno zračenje kakvo se koristi za WiFi, mobilne podatke i Bluetooth.

Posebno su zabrinjavajuće AirPod slušalice jer ih se stavlja duboko u slušni kanal i tako se osjetljivo područje uha izlaže zračenju za koje se smatra da je povezano s razvojem karcinoma.

U pojedinim je slučajevima čak razina zračenja, koje se smatra kancerogenom, znatno niža od najviše dopuštene federalnim i međunarodnim smjernicama. Lani je Apple prodao 28 milijuna pari bežičnih slušalica, a samo godinu prije 16 milijuna pari.

U pripremi je novi dizajn kojim će dodatno poraditi na zvuku i ozvučenju. AirPods slušalice se bežično spajaju s telefonom preko Bluetootha, popularne komunikacijske tehnologije.

U osnovi, opasnim za zdravlje smatra se sve što koristi elektromagnetsku energiju valova različitog tipa. Bluetooth funkcionira u jednom obliku koji uključuje radiovalove niske snage. Očita i najčešća opasnost radiovalova je ta da, pri visokim razinama, mogu stvarati toplinu i prouzročiti opekline. Znanstvenici još rade na učincima dugoročne izloženosti takvim valovima.

Kad su tom obliku zračenja izložili životinje, oštećen im je reproduktivni i neurološki sustav te genetski materijal. Takva je vrsta energije dovoljno snažna da protrese atome koji čine stanice, ali nije dovoljno snažna da im promijeni strukturu. To znači da su radiovalovi manje opasni od visokih razina zračenja poput rentgena ili ultrazvuka.

Lani su znanstvenici Nacionalnog instituta zdravlja dodatno dokazali da mobilno zračenje uzrokuje neke vrste karcinoma. Sada traže pojačanu pažnju kod korištenja svih vrsta tehnologije koja se bazira na radiovalovima, a posebno su zabrinuti oko razina zračenja Bluetooth uređaja i njihova utjecaja na ušne kanale i mozak. Međunarodna agencija za istraživanje raka utvrdila je da je zračenje elektromagnetskog polja moguće kancerogeno, a rizik je i WiFi.

Svjetska zdravstvena organizacija osmislila je smjernice za elektromagnetske frekvencije (EMF) i količine kojima taj uređaj smije izložiti korisnika. Ipak, autori nove peticije kažu da su znanstvenici otkrili da su čak i niske doze EMF-a kancerogene, a povezane su s rakom mozga. Zračenje mobitela dodatno, tvrde u istom istraživanju, može prouzročiti nastanak tumora na živcu koji spaja mozak i uho.

Potrebna su još mnoga istraživanja kako bi pojasnila točne rizike povezane sa svakom vrstom zračenja, no znanstvenici koji su potpisali peticiju vjeruju da način na koji trenutačno koristimo te uređaje opasno zanemaruje sigurnosni aspekt i za to odgovornima drže proizvođače.

Različite agencije postavljaju standarde sigurnosti koji nisu zaštitili javnost, a osobito djecu koja su posebno ranjiva u odnosu na učinke EMF-a. Ako ne poduzme neke korake, WHO nije ispunila svoju ulogu međunarodne zdravstvene organizacije, napisali su u peticiji.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti