Bill Gates: Iduća pandemija bit će puno razornija, nećemo imati sreću kao s covidom

Bill Gates: Iduća pandemija bit će puno razornija, nećemo imati sreću kao s covidom

Bill Gates: Iduća pandemija bit će puno razornija, nećemo imati sreću kao s covidom
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Dok se cijeli svijet nada potpunom povratku „normalnog" života, Bill Gates upozorava na novu, puno razorniju pandemiju. Osnivač Microsofta sudjelovao je utorak na Time 100 Summitu, gdje je objasnio kako je ishod pandemije koronavirusa završio povoljno za čovječanstvo.

„S obzirom na udio smrtnosti od 20 milijuna u cijelom svijetu, a milijun u SAD-u, moglo je biti i puno smrtonosnije,“ rekao je Gates i nadodao kako je stopa smrtnosti po slučaju bila otprilike 0,2 %, prenosi Time.

Tom je prilikom izjavio da je COVID-19 čovječanstvu dao priliku da se pripremi za buduće pandemije. Šanse za još jednu pandemiju u sljedećih 20 godina su, kako kaže, veće od 50%. U tom slučaju, ishog bi mogao biti puno gori, a samo 5% smrtnosti značio bi kraj društva.

Osim što je Gates često tvrdio kako pandemije nisu neizbježne, naslov njegove posljednje knjige glasi "Kako spriješiti pandemiju." Iako je više puta pokazao optimizam, ovoga puta upozorava na destabilizaciju društva povodom nove pandemije i najavljuje uspostavu novog tima.

Kako bi poboljšao globalno praćenje bolesti, Gates se zalaže za stvaranje tima za "Globalni odgovor na epidemiju i mobilizaciju", koji bi se sastojao od 3000 stručnjaka za zarazne bolesti i kojim bi upravljala Svjetska zdravstvena organizacija. Oni sa svojim usuglašenim stavovima mogu pomoći čovječanstvu da lakše i bezbolnije prebrodi razorne pandemije.

Financiranje takvog tima koštalo bi otprilike milijardu dolara godišnje, rekao je Gates. Ipak, kaže kako se ne radi o velikoj cifri ako to znači da će se zaustaviti još jedna velika pandemija.

"Novac trebamo ulagati u istraživačke centre, kompleksne sustave i visoke tehnologije ali i razvoj novih cjepiva. To je minoran trošak ako uzmemo u obzir koliko su države potrošile na COVID-19. Tijekom te pandemije samo SAD potrošio je više od 14 milijardi dolara. Zašto? Jer država nije bila spremna za takvo što", zaključio je Gates.

Vezani članci:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti